Nord-Korea gir Malaysia skylden for Kims død

Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble  drept i et angivelig attentat tirsdag forrige uke.  Foto: AP Photos/Shizuo Kambayashi/NTB scanpix.
Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble  drept i et angivelig attentat tirsdag forrige uke.  Foto: AP Photos/Shizuo Kambayashi/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea mener Malaysia er ansvarlige for at Kim Jong-uns halvbror døde på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaysisk politi etterforsker Kim Jong-nams dødsfall som et giftdrap, og flere av de pågrepne har koblinger til Nord-Korea. Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA hevder imidlertid at de første meldingene de fikk fra Malaysia gikk ut på at lederens halvbror døde av et hjerteinfarkt, ifølge Reuters.

KCNA hevder at malaysiske myndigheter endret forklaring etter at det dukket opp rapporter i Sørkoreanske medier om at Kim var blitt forgiftet.

–Det største ansvaret for hans død ligger på regjeringen i Malaysia, siden den nordkoreanske borgeren døde i deres land, skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået.

Kim Jong-nam har levd i eksil de siste årene, og regjeringen i Sør-Korea er overbevist om at Nord-Korea står bak drapet. Dette avvises bastant av nordkoreanske myndigheter, som har beskyldt Malaysia å samarbeide med "fiendtlige styrker" i etterforskningen. Malaysia har som svar på dette tilbakekalt sin ambassadør fra Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny obduksjon av Kim Jong-nam

Raser etter obduksjon

Så langt har Malaysia avvist krav fra Nord-Korea om at avdøde Kim Jong-nam må utleveres, og har tross den nordkoreanske ambassadørens innvendinger obdusert ham. Dette har fått Nord-Korea til å rase.

–Malaysia er forpliktet til å utlevere liket til Nord-Korea ettersom det er blitt gjort en obduksjon og rettsmedisinsk undersøkelse på ulovlig og umoralsk vis, uttaler den nordkoreanske juristkomiteen til KCNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaysias begrunnelser for å ikke utlevere liket beskrives som absurde.

–Dette beviser at Malaysia ønsker å gjøre politikk ut av overføringen av liket og fullstendig ignorere internasjonal rett og moral, heter det.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Overvåkningsvideo skal vise angrepet på Kim Jong-nam:

Vil avhøre diplomat

Onsdag ble det kjent at malaysisk politi ønsker å avhøre en nordkoreansk diplomat i forbindelse med det antatte giftdrapet på halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Så langt er fire personer pågrepet, og politiet sier at de ønsker å avhøre ytterligere to. En av dem er ansatt på Nord-Koreas ambassade i Kuala Lumpur, og en annen jobber for et nordkoreansk flyselskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Vi har henvendt oss til ambassadøren for å få avhøre begge. Vi håper at Nord-Koreas ambassade vil samarbeide med oss og la oss avhøre dem raskt. Hvis ikke vil vi tvinge dem til å komme til oss, sier politisjef Khalid Abu Bakar.

Nord-Korea og Malaysia har hatt et relativt varmt forhold fram til nå, med handelsavtaler og en avtale som muliggjør reiser mellom landene uten visum. Etter drapet på Kim står disse avtalene i fare.

Les også:

Malaysia krever DNA-prøver fra Nord-Korea

Malaysia vil sende død halvbror til Nord-Korea

Nord-Korea vil ha attentatmistenkte løslatt