Domstol: Sør-Afrika kan ikke trekke seg fra ICC

Forsøket til Sør-Afrikas president Jacob Zuma på å trekke landet ut av Den internasjonale straffedomstolen, er stanset i retten.
Forsøket til Sør-Afrikas president Jacob Zuma på å trekke landet ut av Den internasjonale straffedomstolen, er stanset i retten. Foto: Nic Bothma / AP

En sørafrikansk domstol mener regjeringens plan om å trekke Sør-Afrika fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er ugyldig og i strid med grunnloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Phineas Mojapelo sier at regjeringen ikke kan trekke landet ut av domstolen uten at dette er godkjent av nasjonalforsamlingen.

I likhet med flere andre afrikanske land ønsket Sør-Afrika å trekke landet ut av ICC med den begrunnelse at det nesten bare er afrikanere som tiltales i Den internasjonale straffedomstolen.

Det som først og fremst irriterte Sør-Afrika, var kravet om å pågripe Sudans president Omar al-Bashir da han besøkte landet. Sør-Afrika nektet å pågripe ham, trass i at han er etterlyst av ICC.

Bashir ble siktet av ICC i 2009 på grunn av anklager om krigsforbrytelser i Darfur, der 300.000 mennesker er drept og to millioner drevet på flukt.

Også Burundi har sagt de vil trekke seg fra ICC, mens Kenya overveier det samme. I Gambia derimot har den nye presidenten Adama Barrow stanset prosessen med å kutte samarbeidet med domstolen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden