Millioner kan bli rammet av Trumps nye deportasjonsplan

Donald Trumps pressetalsmann, Sean Spicer, forteller pressen om hvordan Trump-administrasjonen skal implementere nye tiltak mot ulovlig innvandring.

Nesten 11 millioner innvandrere som bor i USA uten oppholdstillatelse risikerer å bli rammet av Trump-administrasjonens nye tiltak mot ulovlig innvandring. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye ordren ble sendt ut av Trump-administrasjonen tirsdag og har ført til bekymring i immigrantmiljøer. Mange innvandrere fra Mexico og Sentral-Amerika frykter deportasjon etter å ha bodd i USA i flere år. Menneskerettighetsgrupper har kalt tiltakene for en heksejakt og advarer om at massedeportasjoner kan skade familier med dype røtter i USA og være negativt for økonomien.

Men minister for innenrikssikkerhet John Kelly forsvarer politikken og sier den er nødvendig for å løse et problem som legger beslag på store ressurser.

– Økningen i ulovlig innvandring ved den sørlige grensen har overflommet føderale byråer og ressurser og har skapt en betydelig sårbarhet i den nasjonale sikkerheten til USA, skriver Kelly i det ene dokumentet som tegner opp tiltakene.

Amnesty-sjefen: – Trump-retorikk gjør verden farligere

Styrker vakthold

Ifølge New York Times skal alle som har brutt loven utvises. Under Obama-administrasjonen var det først og fremst de som var dømt for alvorlig kriminalitet, som ble utvist. Nå skal også papirløse som har gitt myndighetene falske opplysninger, eller mottatt sosiale ytelser de ikke hadde krav på, bli utvist.

Departementet for innenrikssikkerhet har allerede fått beskjed om å begynne prosessen med å ansette 10.000 nye medarbeidere som skal arbeide med innvandring og sikring av grensene. I tillegg skal ytterligere 5.000 vakter patruljere ved grensen, opplyser Kelly.

Aktuelt: Amnesty bekymret for norsk flyktningpolitikk

Flere personer enn tidligere risikerer dessuten å bli utvist umiddelbart etter pågripelse. Tidligere var det kun mulig å utvise personer direkte hvis de hadde vært i USA i mindre enn 14 dager og befant seg mindre enn 160 kilometer fra grensen. Nå skal direkteutvisninger kunne gjøres i hele USA, og de vil gjelde personer som har vært i USA i opptil to år.

I retningslinjene heter det også at svært få kommer til å bli fritatt fra utvisning hvis de fyller kriteriene.

Les også: To norske skip har reddet 59.000 flyktninger i Middelhavet

Flere fengsler

Om lag 11 millioner innvandrere bor i USA uten oppholdstillatelse, ifølge Pew Research Center. De fleste kommer fra Mexico og andre latinamerikanske land.

Trump har også gitt ordre om at det skal etableres en rekke lukkede transittsentre for papirløse innvandrere som blir pågrepet. Samtidig opprettes det et kontor som skal hjelpe pårørende som har opplevd at en slektning er blitt drept av en innvandrer uten lovlig opphold.

Noen av disse holdt appeller under Trumps valgkamp, og de var også til stede da Trump signerte presidentordren som stanset innvandring fra sju muslimske land – en ordre som senere ble stanset av amerikansk rettsvesen.

Analyse: – Kan ende opp med et helt nytt Europa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden