FN kritiserer rettsprosess i Libya

Rettssaken mot over 30 personer fra Libyas tidligere Gaddafi-regime bryter med internasjonal standard når det gjelder behandlingen av de tiltalte, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libya har vært herjet av vold og politisk kaos siden Muammar Gaddafi ble styrtet i et NATO-støttet opprør i 2011. Hans sønn Saif al-Islam og 36 tidligere medlemmer av regimet anklages blant annet for brudd på menneskerettighetene.

Men FNs kontor i Libya og FNs menneskerettighetskontor er ikke fornøyd med rettsprosessen de har vært gjennom. I en fersk rapport vises det både til at de tiltalte har sittet isolert i lange perioder, og at det er kommet anklager om tortur uten at påstandene er skikkelig etterforsket.

Forsvarsadvokatene har dessuten flere ganger hatt problemer med å få møte sine klienter, i tillegg til at det ikke finnes fullstendige rettsreferater.

– Å holde gjerningspersoner ansvarlige for lovbrudd er svært viktig, men de skal holdes ansvarlig som følge av rettssikkerhet og en rettferdig rettssak, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

– Denne rettssaken var en tapt mulighet til å oppnå rettferdighet og gi det libyske folket en mulighet til å konfrontere og reflektere over handlingene til det tidligere regimet, føyer han til.

FN ber igjen om at Libya overholder sine internasjonale forpliktelser ved å overføre Saif al-Islam til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Libya blir også bedt om å endre landets straffelov, samt garantere at fanger får tilgang til advokat under avhør.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden