Dansk professor mener Trumps uberegnelighet kan være bra for freden

President Donald Trump framstår som høyst uberegnelig, men det kan være en fordel for ham i forhandlingssituasjoner, mener dansk professor. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump framstår som høyst uberegnelig, men det kan være en fordel for ham i forhandlingssituasjoner, mener dansk professor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Donald Trumps uberegnelighet kan være godt nytt for verdensfreden, mener den danske professoren og forskeren Peter Viggo Jakobsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakobsen, som er tilknyttet Forsvarsakademiet i Danmark, viser til Trumps mange oppsiktsvekkende utspill og uttalelser, som at mexicanere er voldtektsforbrytere, at NATO er foreldet og at muslimer skal nektes adgang til USA.

Ved å kommunisere så aggressivt, ser nå Trumps forhandlingspartnere – både venner og fiender – på ham som uberegnelig. Det kan være smart, mener Jakobsen.

– Spillteori viser nemlig at uberegnelige aktører oppnår større innrømmelser i forhandlinger. Det har han fått. Siden valget av Trump har USAs allierte vist mye større vilje til å øke forsvarsbudsjettene, påpeker han i en kronikk i Jyllands-Posten.

Les også: Trump kaller mediene «folkets fiende»

Mer til forsvar

Jakobsen viser til at Japan i desember vedtok et historisk høyt forsvarsbudsjett og at Sør-Korea samtidig lovet å gjøre det samme.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen lovet også å øke forsvarsbudsjettet etter sin første telefonsamtale med Trump.

– Sluttresultatet blir en mer balansert byrdedeling i USAs allianser. Det vil øke støtten til dem som sitter i Washington og styrke de allierte militært. Det vil minske Kinas og Russlands militære eventyrlyst, tror Jakobsen.

Les også: Slik ble Trumps golfcaddy verdens mektigste tvitrer

Psykologiprofessor: – Liten tvil om at Trump er narsissist

Kina og Russland

Den danske professoren tror Trumps uberegnelighet er en fordel i forhold til nettopp Kina og Russland.

De to landenes aggressive oppførsel i henholdsvis Østkinahavet og i Øst-Ukraina og Syria skyldes ifølge Jakobsen en antakelse om at tidligere president Barack Obama ikke ville svare militært.

Derimot er det lett å forestille seg at Donald Trump vil bruke militærmakt for å vise at USA er "great again", mener Jakobsen.

– Trump øker på denne måten, bevisst eller ubevisst, sannsynligheten for forhandlingsløsning med begge disse stormaktene. Det er godt for verdensfreden, mener han.

Les også:

Trump starter valgkamp 1.354 dager på forskudd

Høyesterett opprettholder straff mot venezuelansk opposisjonsleder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden