Fire pågrepet etter drap på Kim Jong-nam

Kim Jong-nam (t.h.), halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble drept i et attentat tirsdag. Foto: Wong Maye-E, Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix
Kim Jong-nam (t.h.), halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble drept i et attentat tirsdag. Foto: Wong Maye-E, Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Malaysisk politi har pågrepet en nordkoreansk mann etter det antatte giftdrapet på Kim Jong-nam, bror av Nord-Koreas diktator. I alt fire personer er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pågrepne identifiseres i en pressemelding fra politiet som 46 år gamle Ri Jong-chol. Han ble tatt i Selangor nær Kuala Lumpur fredag. Pressemeldingen gir ingen videre detaljer. Mannen er den første nordkoreaneren som pågripes etter attentatet, som Sør-Korea hevder Nord-Korea står bak.

Fire pågrepne

Fra før er to kvinner og en mann pågrepet. Den ene kvinnen er 25 år, fra Indonesia og identifisert som Siti Aishah, og den andre kvinnen, Doan Thi Huong (28), reiste med vietnamesisk pass. Mannen er fra Malaysia og skal være fra kjæresten til den indonesiske kvinnen.

Saken tok nok en merkelig vending da den ene av de to kvinnene som er pågrepet, fortalte at hun trodde hun var med på "skjult kamera" og ble lurt til å sprute noe som så ut som vann i ansiktet på ukjente menn.

Kim, som var 45 eller 46 år og som hadde levd i eksil i mange år, ble plutselig dårlig da han ventet på flyet hjem til Macau. Svimmel og med smerter fortalte han helsepersonell at han hadde blitt sprayet med kjemikalier. Han døde på vei til sykehus.

Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha sendt agenter for å drepe Kim.

Les også: Ny obduksjon av Kim Jong-nam

Ny obduksjon

En malaysisk tjenestemann sier det må utføres nok en obduksjon av broren til Nord-Koreas diktator, for resultatet av den første obduksjonen ga ikke et fullstendig svar. Den andre obduksjonen finner sted lørdag, men det kan ta opptil to uker før resultatet foreligger.

– Vanligvis vil det ta rundt to uker å finne dødsårsaken. Vi kan ikke frigi rapporten før vi har funnet svaret, sier Malaysias helseminister S. Subramaniam.

Etter den første obduksjonen sa Nord-Koreas ambassadør til Malaysia, Kang Chol, at landet ikke vil godta resultatet av obduksjonen som malaysiske myndigheter har utført.

– Malaysia har utført en obduksjon uten vår tillatelse eller tilstedeværelse. Vi vil avvise enhver rapport de kommer med, fortalte ambassadøren til journalister som hadde samlet seg utenfor likhuset der den drepte ligger.

Les også:

To kvinner pågrepet for drapet på Kim Jong-uns halvbror

Malaysia vil sende død halvbror til Nord-Korea

Sør-Korea bekrefter drapet på Kim Jong-uns bror

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden