Tyskland advarer Trump mot å så splid mellom europeiske land

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen holdt åpningstalen på Munich Security Conference. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland advarer USA mot å så splid mellom europeiske land. Men det å være uenig er også en del av det å være et demokrati, påpeker NATO-sjef Jens Stoltenberg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er åpne, demokratiske samfunn med ulike politiske retninger og politiske meninger. Det er en del av det å være et demokrati. Styrken til NATO og til demokratier er at man kan være uenige om veldig mye, men vi har alltid greid å komme sammen om det viktigste, nemlig at vi vil forsvare å beskytte hverandre, sier Stoltenberg til NTB.

– Det er jeg trygg på at vi fortsatt kommer til å greie i Europa og USA, sier han.

Åpningstale

NTB møtte Stoltenberg på den store sikkerhetskonferansen i München, der han satt i salen da Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen gikk på scenen for å holde åpningstalen tidligere fredag.

– Våre amerikanske venner vet at deres tone overfor Europa og NATO har en direkte effekt på fellesskapet på vårt kontinent, sa von der Leyen i talen.

– Et stabilt og forent EU er like mye i USAs interesse som et stabilt og forent NATO, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump-frykt åpner for tettere samarbeid med Kina

I salen satt også USAs forsvarsminister James Mattis og John Kelly, som er president Trumps nye minister for innenrikssikkerhet.

Lover økt pengebruk

Von der Leyen brukte mye tid i talen på å snakke om europeiske forsvarsbudsjetter, som USA krever at må økes. Amerikanernes krav er at Europa må begynne å ta sin rettmessige del av byrden med å sikre NATO-landene mot angrep utenfra.

Den tyske forsvarsministeren ga sterk støtte til kravet om at Europa må få opp pengebruken, men kom samtidig med en dårlig tilslørt advarsel til Trump mot å gå over hodet på sine allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Byrdedeling er mer enn hva som kan uttrykkes i euro og dollar. Byrdedeling vil si å stille opp for hverandre, uten unntak. Det betyr at man unngår sololøp, uansett om det betyr at man gjør for mye eller for lite, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Team Trump kommer til Europa

"Må ta hensyn til alle"

Statsminister Erna Solberg (H) var også på plass i München. Hun reagerte positivt på von der Leyens tale.

– Hun hadde et veldig tydelig budskap som jeg tror nesten alle europeiske land i NATO kan stille seg bak. Det er viktig at det er 28 land som står sammen i den alliansen. Da må man ta hensyn til alle de 28. Det er viktig å bygge alliansen bredt, kommenterer Solberg.

Saker som brexit og forholdet til Russland strekker i det europeiske samholdet, fastslår hun.

– Men min opplevelse er at vi hele tida har klart å finne fram til felles ståsteder, sier Solberg.