Tyskland advarer Trump mot å så splid mellom europeiske land

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen holdt åpningstalen på Munich Security Conference. Se video.

Tyskland advarer USA mot å så splid mellom europeiske land. Men det å være uenig er også en del av det å være et demokrati, påpeker NATO-sjef Jens Stoltenberg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er åpne, demokratiske samfunn med ulike politiske retninger og politiske meninger. Det er en del av det å være et demokrati. Styrken til NATO og til demokratier er at man kan være uenige om veldig mye, men vi har alltid greid å komme sammen om det viktigste, nemlig at vi vil forsvare å beskytte hverandre, sier Stoltenberg til NTB.

– Det er jeg trygg på at vi fortsatt kommer til å greie i Europa og USA, sier han.

Åpningstale

NTB møtte Stoltenberg på den store sikkerhetskonferansen i München, der han satt i salen da Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen gikk på scenen for å holde åpningstalen tidligere fredag.

– Våre amerikanske venner vet at deres tone overfor Europa og NATO har en direkte effekt på fellesskapet på vårt kontinent, sa von der Leyen i talen.

– Et stabilt og forent EU er like mye i USAs interesse som et stabilt og forent NATO, sa hun.

Les også: Trump-frykt åpner for tettere samarbeid med Kina

I salen satt også USAs forsvarsminister James Mattis og John Kelly, som er president Trumps nye minister for innenrikssikkerhet.

Lover økt pengebruk

Von der Leyen brukte mye tid i talen på å snakke om europeiske forsvarsbudsjetter, som USA krever at må økes. Amerikanernes krav er at Europa må begynne å ta sin rettmessige del av byrden med å sikre NATO-landene mot angrep utenfra.

Den tyske forsvarsministeren ga sterk støtte til kravet om at Europa må få opp pengebruken, men kom samtidig med en dårlig tilslørt advarsel til Trump mot å gå over hodet på sine allierte.

– Byrdedeling er mer enn hva som kan uttrykkes i euro og dollar. Byrdedeling vil si å stille opp for hverandre, uten unntak. Det betyr at man unngår sololøp, uansett om det betyr at man gjør for mye eller for lite, sa hun.

Les også: Team Trump kommer til Europa

"Må ta hensyn til alle"

Statsminister Erna Solberg (H) var også på plass i München. Hun reagerte positivt på von der Leyens tale.

– Hun hadde et veldig tydelig budskap som jeg tror nesten alle europeiske land i NATO kan stille seg bak. Det er viktig at det er 28 land som står sammen i den alliansen. Da må man ta hensyn til alle de 28. Det er viktig å bygge alliansen bredt, kommenterer Solberg.

Saker som brexit og forholdet til Russland strekker i det europeiske samholdet, fastslår hun.

– Men min opplevelse er at vi hele tida har klart å finne fram til felles ståsteder, sier Solberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden