Prinsesse frikjent for medvirkning til skattejuks

Prinsesse Cristina (til høyre) og ektemannen Iñaki Urdangarin, her avbildet sammen med Spanias prinsesse Elena til venstre i Stockholm i 2010. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Prinsesse Cristina (til høyre) og ektemannen Iñaki Urdangarin, her avbildet sammen med Spanias prinsesse Elena til venstre i Stockholm i 2010. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Spanias prinsesse Cristina er frikjent for medvirkning til skattejuks, mens ektemannen Iñaki Urdangarin er dømt til seks år og tre måneders fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Cristina risikerte opptil åtte års fengsel dersom hun ble dømt. Men domstolen i Palma på Mallorca valgte å frikjenne henne.

Ektemannen Iñaki Urdangarin er derimot kjent skyldig. Han dømmes til seks år og tre måneders fengsel. I tillegg må han betale 512.000 euro, drøyt 4,5 milliarder kroner i bøter, skriver El Pais.

Aktor la ned påstand om 19 og et halvt års fengsel for Urdangarin.

15 andre var også tiltalt i saken. Blant dem er Diego Torres, en av Urdangarins forretningspartnere. Han er dømt til åtte år og seks måneders fengsel og må i tillegg betale en bot på 15 millioner kroner.

Skatteunndragelse

Prinsesse Cristina og ektemannen var ikke til stede i rettssalen under domsavsigelsen fredag.

Prinsesse Cristina var tiltalt for å ha hjulpet ektemannen med å unngå å betale skatt. Urdangarin var sammen med en forretningspartner tiltalt for å ha underslått offentlige midler tilsvarende 58 millioner kroner via den ideelle organisasjonen Noos.

Brukte navnet

Sammen med prinsessen eide Urdangarin halvparten av et firma som skal ha tjent store beløp på å trekke penger ut av Noos. Prinsesse Cristina har tidligere forklart at hennes eneste rolle i selskapet var at hun tillot det å bruke navnet hennes.

Den 51 år gamle prinsessen er søster til Spanias kong Felipe. Hun er første medlem av kongefamilien som har stått tiltalt i en rettssak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden