Putin vil ha samarbeid med USA

President Vladimir Putin vil ha samarbeid mellom russisk og amerikansk etterretning i kampen mot terror. Foto: AP / NTB scanpix
President Vladimir Putin vil ha samarbeid mellom russisk og amerikansk etterretning i kampen mot terror. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Vladimir Putin mener russisk og amerikansk etterretning bør samarbeide i kampen mot terror. USAs forsvarsminister Jim Mattis avviser invitasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har felles interesse av å gjenopprette dialogen med etterretningstjenestene i USA og andre NATO-land, sa Putin i en TV-tale.

– Det var ikke vår feil at dialogen stanset opp og at den ikke lenger utvikles. Det er åpenbart at alle ansvarlige stater må samarbeide når det gjelder terrorbekjempelse, sa Putin.

USAs president Donald Trump har lovet å bedre forholdet til Russland, blant annet i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

– Selv enkel informasjonsutveksling og de kanaler og kilder terrorister benytter, om de folkene som er involvert i eller mistenkes for terrorisme, vil seriøst øke vår samlede effektivitet, sa Putin.

Mattis lukket døra

USAs forsvarsminister Jim Mattis virker lite ivrig og lukket tilsynelatende døra for et økt militært eller etterretningsmessig samarbeid med Russland under NATO-møtet i Brussel torsdag.

– Vi vil engasjere oss politisk. Vi er ikke i en posisjon nå til å samarbeide på et militært nivå, men våre politiske ledere vil engasjere seg og forsøke å finne felles grunn eller en vei framover hvor Russland lever opp til sine forpliktelser og kan vende tilbake til et partnerskap med NATO, sa han.

Psykologer: – Gjør Trump ute av stand til å være president

Kritiserte NATO

Samtidig med at den russiske presidenten inviterte til samarbeid, langet han ut mot NATOs utvidelse østover og sa at alliansen "konstant provoserer" Moskva.

– De forsøker alltid å provosere oss, provoserer konstant og forsøker å trekke oss inn i en konfrontasjon, sa Putin i talen.

– Forsøk på å intervenere i våre indre anliggender, i den hensikt å destabilisere den sosiale og politiske situasjonen i Russland, stanser ikke, sa han.

Les også:

Jødiske ledere: – Trumps Israel-løsning er skremmende

Psykologiprofessor: – Liten tvil om at Trump er narsissist

Personvernpolicy