Thailandsk politi aksjonerte mot tempel

Buddhister ber foran politiet utenfor det omstridte tempelet. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix
Buddhister ber foran politiet utenfor det omstridte tempelet. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere hundre politifolk har gjennomsøkt et tempel tilhørende en kontroversiell buddhistsekt i Thailand, i jakten på en underslagsmistenkt munk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det enorme tempelområdet Wat Phra Dhammakaya, om lag 40 kilometer nord for Bangkok, ble gjennomsøkt av opptil 3.000 betjenter, ifølge fjernsynskanalen TNN24.

Tempelets nestleder Phra Maha Nopporn bekrefter at politiet har aksjonert mot tempelet, og at det skjedde med tillatelse fra tempelledelsen. Men han ønsker ikke å bekrefte om tempelets tidligere leder, den kontroversielle 72 år gamle munkenPhra Dhammachayo, var til stede.

I tillegg til pågripelsesordren fra en domstol, har politiet fått utvidet fullmakt av statsminister Prayut Chan-o-ocha til å sikre full kontroll over området rundt tempelet.

Aksjonen torsdag fant sted etter flere tidligere mislykkede forsøk. I juni og desember i fjor måtte politiet avblåse tilsvarende aksjoner for å unngå sammenstøt med titusener av munker.

I november utstedte en domstol en arrestordre på den 72 år gamle tidligere tempellederen, etter at hans sekt angivelig hadde utvidet eiendommen og innlemmet land som ligger inne i en nasjonalpark.

En ny arrestordre ble utstedt i slutten av januar eter en ny anklage om at 72-åringen ulovlig skal ha tilegnet seg landområder, denne gang sør i landet. Han er siktet for underslag og hvitvasking av 40 millioner dollar.

Dhammakaya-sekten representerer en uortodoks buddhistisk lære, og er kjent for sin rikdom og politiske forbindelser til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble avsatt i 2006-kuppet.

Personvernpolicy