Sterke reaksjoner etter testrakett fra Nord-Korea

Sør-Korea, Japan og USA reagerer etter at Nord-Korea fyrte av et ballistisk missil rettet mot Det japanske hav, mens Japans statsminister er i USA. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ville bare at alle skjønner og er fullt klar over at USA stiller seg bak Japan, det er en viktig alliert, 100 prosent, sa USAs president Donald Trump på en felles pressekonferanse med statsminister Shinzo Abe fra Japan etter oppskytingen.

Rakettoppskytingen fra Nord-Korea preget nyhetene i Sør-Korea søndag formiddag. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Rakettoppskytingen fra Nord-Korea preget nyhetene i Sør-Korea søndag formiddag. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Foto: NTB scanpix

– Nord-Koreas siste rakettoppskyting er fullstendig uakseptabel, sa Abe.

Sørkoreanske myndigheter meldte tidlig søndag at missilet, som har en rekkevidde på mellom 1.000 og 3.000 kilometer, ble sendt opp litt før klokka åtte på morgenen fra flybasen Banghyon. Raketten var rettet mot Det japanske hav og fløy om lag 500 kilometer før den landet i havet mellom Nord-Korea og Japan.

Les også: Mattis med kraftig advarsel til Nord-Korea

USA og Sør-Korea styrker forsvaret mot Nord-Korea

Ren provokasjon

– Det er sannsynlig at dagens rakettoppskyting har som mål å tiltrekke seg global oppmerksomhet til Nord-Korea ved å skryte av hvor gode de er på kjernefysiske våpen og raketter, skriver sørkoreanske myndigheter i en uttalelse.

De mener også at dette var en bevisst provokasjon fra nordkoreanernes side for å sjekke hvilke reaksjoner de får fra USA under Trump-administrasjonen. Dette er Nord-Koreas første testskyting siden Donald Trump ble president i USA.

«Prøveskytingen av en ballistisk rakett mot Det japanske hav, er en trussel mot fred og stabilitet i regionen og mot verdensfreden», skriver utenriksminister Børge Brende (H) på Twitter.

Les også: USA innfører sanksjoner mot topper i Nord-Korea

Trump fyrer løs mot Kims missilpåstand

Orienterte Trump

Den japanske statsministeren er for øyeblikket i USA på besøk hos president Trump. Før oppskytingen forsikret Trump Abe om at USA vil sørge for sikkerheten til sin viktigste allierte i Asia, Japan. Kilder nær Trump sier til Reuters at regjeringen vil presse Kina, som Nord-Koreas viktigste støttespiller, til å gjøre mer for å få situasjonen under kontroll.

Fungerende president i Sør-Korea Hwang Gyo-Ahn sier de vil svare med represalier, mens den japanske regjeringens talsperson Yoshihide Suga, i likhet med Abe, betegnet oppskytingen som fullstendig uakseptabel.

– Tatt i betraktning at missilet er sendt opp umiddelbart etter det møtet mellom Japan og USA er dette en tydelig provokasjon mot Japan og regionen, sier Suga.

Les også: Kim: – Nord-Korea nær testing av interkontinentalt missil

Nord-Korea øver seg på å utslette Seoul etter nye sanksjoner

Skrøt av atomvåpen

Oppskytingen kommer også i kjølvannet av USAs forsvarsminister James Mattis' besøk i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, der han advarte Nord-Korea.

– Ethvert angrep på USA eller våre allierte vil bli slått ned på, og all bruk av kjernefysiske våpen vil bli imøtegått med reaksjoner som vil være slagkraftige og overveldende, sa Mattis.

Nord-Korea skrøt i januar av at de legger siste hånd på verket for interkontinentale ballistiske missiler (ICBM), langdistanseraketter som kan rettes mot og nå det amerikanske kontinent, men ifølge nyhetsbyrået Yonhap utelukker militæret i Sør-Korea at søndagens missil var en slik en.

– Akkurat hvilken type missil det dreier seg om er foreløpig ikke kjent, sier en talsperson for forsvarsdepartementet i Sør-Korea til AFP.

Les også: Norge opprettholder bistanden til Nord-Korea

Sør-Korea og Japan signerer kontroversiell avtale

Hastemøte

Militæret mistenker at det var en mellomdistanserakett av typen Musudan. Nord-Korea testet i oktober to Musudan-raketter fra samme flybase. Amerikanske og sørkoreanske militærmyndigheter vil analysere detaljer rundt rakettoppskytingen. Det sørkoreanske sikkerhetsrådet har innkalt til møte.

Nord-Korea har siden 2006 vært under FN-sanksjoner på grunn av sine atomsprengninger og testing av ballistiske missiler.

Stoltenberg fordømmer

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer den nye nordkoreanske testen av en langtrekkende rakett.

– Jeg fordømmer Nord-Koreas utskyting av en ballistisk rakett. Dette er et ytterligere brudd på flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, sier Stoltenberg i en uttalelse søndag.

NATO-lederen mener bruddene på resolusjonene svekker sikkerheten både i regionen og internasjonalt.

– Nord-Korea må avstå fra ytterligere provokasjoner, stanse alle utskytninger av ballistiske raketter og avslutte alle rakettprogrammene en gang for alle, slik sikkerhetsrådet krever, heter det i Stoltenbergs uttalelse.

Les også: Nord-Korea hyller «vellykket» atomprøvesprengning

– Nord-Korea kan montere atomstridshoder på raketter

Personvernpolicy