Eksplosjon på fransk atomkraftverk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært en eksplosjon på atomkraftverket Flamanville i Normandie i Frankrike, men ifølge franske medier skal det ikke være fare for radioaktive utslipp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksplosjonen fant sted på atomkraftverket Flamanville, som ligger på nordvestkysten av Frankrike, rett overfor de to britiske øyene Guernsey og Jersey i Den engelske kanal.

Fem personer har fått lettere røykskader, men ingen kom alvorlig til skade i eksplosjonen, opplyser lokale myndigheter.

Eksplosjonen inntraff ifølge franske medier i en maskinhall i titiden torsdag morgen. Verken tilstanden til de skadde eller årsaken til eksplosjonen er kjent. Ambulanser og redningsmannskaper er sendt til atomkraftverket, der eksplosjonen også skal ha utløst en brann.

– En teknisk hendelse

Lokale myndigheter understreker at det ikke er fare for radioaktive utslipp og at innbyggerne i området derfor ikke er i fare, ifølge avisen Quest France.

– Det er en betydelig teknisk hendelse, men ikke en atomulykke, sier en talsmann for myndighetene, Olivier Marmion.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge franske medier fant eksplosjonen sted ved en reaktor som er under bygging, og som ennå ikke er satt i drift.

Reaktor under bygging

Flamanville-kraftverket ble bygget på begynnelsen av 1980-tallet og har dag to reaktorer i drift, mens en tredje er under bygging. Denne skulle etter planen ha vært satt i drift i inneværende år, men i 2015 ble det oppdaget svakheter i konstruksjonen, blant annet i stålet som er benyttet i selve reaktoren.

Det ble også oppdaget feil i kjølesystemet, og reaktoren vil tidligst bli startet opp i slutten av 2018. Prisen for den tredje reaktoren ser ut bli på nærmere 100 milliarder kroner, mer enn tre ganger så mye som først anslått.

De to reaktorene som er i drift ved Flamanville-kraftverket har de siste årene stått for drøyt 3 prosent av elektrisitetsproduksjonen i Frankrike.