Potensielt farlige sprøytemidler i EU:12,8 prosent av sprøytemidlene i EU er ulovlige

MATEN VÅR: EU godkjenner flere plantevernmidler enn Norge. På toppen av det er 12,8 prosent av sprøytemidlene som brukes, illegale også i EU.
MATEN VÅR: EU godkjenner flere plantevernmidler enn Norge. På toppen av det er 12,8 prosent av sprøytemidlene som brukes, illegale også i EU. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi importerer mye frukt og grønt fra EU. Mat som kan havne på norske bord, kan være sprøytet med piratkopierte sprøytemidler som ingen myndighet har kontrollert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny undersøkelse offentliggjort av EUs varemerkemyndighet EUIPO, viser at 12,8 prosent av sprøytemidlene som brukes, er piratkopiert og dermed ikke kontrollert av myndighetene, melder Patentstyret.

Det fører til store økonomiske tap for europeiske produsenter av plantevernmidler, tapte skatteinntekter da man må gå ut fra at omsetningen av ulovlige sprøytemidler ikke blir momsregistrert - og ikke minst potensiell fare for miljøskader og helseskader for oss forbrukere.

Les også: Maten i Norge er nesten fri for sprøytemidler

Patentstyret påpeker at lovlige sprøytemidler testes og må oppfylle en lang rekke myndighetskrav for å kunne tas i bruk, mens piratkopiene produseres utenfor enhver myndighetskontroll. Dermed vet ingen hva slags kjemikalier de falske sprøytemidlene inneholder.

Konsekvensene for landbruksproduktene som dyrkes, jordsmonn, grunnvann og dyreliv kan være alvorlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viser hvor omfattende og alvorlig problemet med piratkopiering har blitt, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret i en pressemelding.

– De som er involvert i handel med piratkopier, nøyer seg ikke lenger med falske t-skjorter og vesker, men ønsker å oppnå profitt også på produkter som kan forurense landbruksprodukter og være skadelig for helse og miljø, sier hun.

Les også: Sprøytemidler funnet i barneurin