Norsk 19-åring dømt til tvungent psykisk helsevern for knivdrap i London

I august i fjor gikk en norsk somalier til angrep mot tilfeldig forbipasserende på Russel Square i London, væpnet med en stor kjøkkenkniv. Foto: AP Photo/Frank Augstein.
I august i fjor gikk en norsk somalier til angrep mot tilfeldig forbipasserende på Russel Square i London, væpnet med en stor kjøkkenkniv. Foto: AP Photo/Frank Augstein.

En norsk 19-åring, som knivstakk og drepte en amerikansk turist og såret fem andre i London, er dømt til tvungent psykisk helsevern av en britisk domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-åringen, som ble født i Norge av somaliske foreldre, flyttet til London i 2003. Der har han siden bodd sammen med moren, en stefar og to søsken.

I august i fjor gikk den unge mannen til angrep mot tilfeldig forbipasserende på Russel Square i London, væpnet med en stor kjøkkenkniv.

En 64 år gammel kvinnelig amerikansk turist ble drept og fem andre ble såret i angrepet. 19-åringen ble etter kort tid overmannet og pågrepet av politiet.

Les også: Norsk statsborger erkjenner knivangrep i London

Da rettssaken mot ham åpnet mandag, avga den unge mannen full tilståelse. Påtalemyndigheten la samtidig fram en rettspsykiatrisk rapport som konkluderer med at 19-åringen led av akutt paranoid schizofreni under knivangrepet.

Den unge mannen hadde tidligere søkt hjelp for psykiske problemer, blant annet angst og depresjon, skriver The Guardian.

Moren hans var så bekymret for aggresjonen hans og hva han kunne finne på at hun fant det nødvendig å fjerne alle kniver fra kjøkkenet, kom det fram under rettssaken. Selv husker han ingenting av angrepet.

Les også: Knivangrep i London sentrum ryster britene

Under etterforskningen ble det ikke funnet noe som tydet på at mannen var radikalisert eller hadde terrormotiver.

– De medisinske bevisene er entydige, konkluderte dommeren i saken mot ham, Robin Spencer, som dømte 19-åringen til tvungent psykisk helsevern på ubestemt tid.

– Det betyr at du vil bli værende svært lenge på Broadmoor-sykehuset under maksimale sikkerhetstiltak. Dersom det noensinne blir trygt å overføre deg til et sykehus med lavere sikkerhet, vil du trolig også bli værende der i mange år, sa Spencer da han avsa dommen.

– Først etter dette, dersom det noensinne blir aktuelt, vil det være mulig for deg å leve i samfunnet igjen, og kun under tett overvåking, sa dommeren videre.