Obama støtter protestene mot Trumps innreiseforbud

Barack Obama tar avstand fra president Donald Trumps innreiseforbud og flyktningstans. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Barack Obama tar avstand fra president Donald Trumps innreiseforbud og flyktningstans. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs tidligere president Barack Obama sier han er glad for de mange demonstrasjonene mot Donald Trumps nyinnførte innreiseforbud for personer fra sju overveiende muslimske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Via sin talsmann Kevin Lewis sier Obama at han er prinsipiell motstander av enhver form for diskriminering på grunnlag av religion eller tro. Enkelte har sammenlignet Trumps reiseforbud med Obamas avgjørelse fra 2011 om ikke å slippe irakere inn i USA.

Lewis sier videre at Obama er «oppmuntret» av demonstrasjonene som har funnet sted landet over.

– Borgere som bruker sin grunnlovsfestede rett til å samle seg, organisere seg og sørge for at stemmene deres blir hørt av de folkevalgte, er akkurat det vi forventer å se når amerikanske verdier står på spill, heter det i uttalelsen.

Trump besluttet nylig å nekte flyktninger adgang til USA i en periode på 120 dager. Dessuten er det innført et midlertidig innreiseforbud for personer fra Irak, Iran, Syria, Sudan, Libya, Somalia og Jemen.

Les også: AUF-leder vil nekte Trump innreise til Norge

Les også: Brende vil svare om Trump i Stortinget

Nektes adgang i 120 dager

USAs president Donald Trump undertegnet fredag en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.

* Flyktninger nektes adgang til USA for en periode på 120 dager.

* Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid, eller fram til kontrollrutinene er blitt gode nok til at potensielle terrorister ikke kan utnytte svakheter i systemet.

* Innføring av et generelt innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

* Forbudet gjelder også reisende som har dobbelt statsborgerskap, hvis et av dem er fra et av de sju landene.

* Presidentordren omfatter også folk som i dag har arbeidstillatelse i USA.

* Kun 50.000 flyktninger skal få slippe inn i løpet av budsjettåret. Det er mer enn en halvering av Obamas grense på 110.000.

* Forsvarsdepartementet og utenriksdepartementet skal planlegge for sikkerhetssoner i Syria som skal gi beskyttelse til syrere som rømmer fra krig.

Les også: Trump avfeier kritikken – advares om konsekvenser

Les også: Prinsesse Madeleines ektemann får kritikk for Trump-kritikk

Personvernpolicy