Største rettssak siden kuppforsøket: 270 i retten i Tyrkia

270 personer mistenkt for å ha bidratt til eller stått bak forsøket på å styrte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i fjor sommer, stilles for retten i landet, der Erdogans unntakstilstand fortsatt gjelder.
270 personer mistenkt for å ha bidratt til eller stått bak forsøket på å styrte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i fjor sommer, stilles for retten i landet, der Erdogans unntakstilstand fortsatt gjelder. Foto: Kayhan Ozer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag startet den største rettssaken i Tyrkia så langt etter det mislykkede forsøket på å styrte Recep Tayyip Erdogan i juli. Fethullah Gülen, in absentia, og 269 andre mistenkte stilles for retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de mistenkte, der 152 er varetektsfengslet i påvente av rettssaken, fins flere tidligere høytstående kommandører, majorer og generaler i det tyrkiske militæret.

Hovedmistenkte er den eksilerte muslimske predikanten Fethullah Gülen. Han og hans tilhengere anklages av tyrkiske myndigheter for å ha stått bak kuppforsøket, og Gülen-bevegelsen betegnes som en terrororganisasjon i Tyrkia.

Han rettsforfølges in absentia, ettersom amerikanske myndigheter foreløpig ikke har utlevert ham til Tyrkia, tross gjentatte tyrkiske forsøk.

Les også: Tyrkia truer med å trekke seg fra flyktningavtalen med EU

De som nå stilles for retten, er siktet for en rekke lovbrudd, blant annet for å være medlemmer av en «bevæpnet terrorgruppe», og for å ha forsøkt å hindre den tyrkiske regjeringen i å utføre sitt embete.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De risikerer livsvarig fengsel, og den omfattende rettssaken ventes å vare i to måneder. Den holdes i Izmir, det angivelige logistiske hovedkvarteret til kuppmakerne. En egen rettssal er bygget for anledningen, for å huse det store antallet mistenkte, og sikkerheten er økt betraktelig.

Over 43.000 mennesker er pågrepet i påvente av rettsforfølgelse i en omfattende aksjon mot kuppmakerne innenfor rammene av unntakstilstanden i landet.

Les også:

Ekspert: Tyrkia går mot enmannsstyre

Norske turister snur ryggen til Tyrkia

Feriebolig i Tyrkia: – Markedet er helt dødt