Uklart motiv bak moskéangrep i Canada

Flere personer ble drept da væpnede menn begynte å skyte mot en moské i Quebec i Canada.

Motivet til mennene som åpnet ild i en moské i Canada er fortsatt uklart. Seks mennesker ble drept og åtte såret i angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskeen har vært offer for høyreekstremistisk vandalisme flere ganger tidligere, men det er foreløpig ikke noe som peker seg ut som et tydelig motiv for søndagens angrep.

Statsminister Justin Trudeau er likevel klar på at udåden må regnes som en terrorhandling.

– Vi fordømmer denne terrorhandlingen mot muslimer, sa han i en uttalelse etter angrepet søndag kveld lokal tid.

– Automatvåpen

– To personer er pågrepet etter skytingen, opplyser en talsperson for politiet, Christine Coulombe. Hun vil ikke si noe om identiteten eller bakgrunnen til de to.

Gjerningsmennene var kladd i svart og hadde på seg hetter, ifølge et vitne.

Den ene personen har angivelig marokkansk bakgrunn, hevder en kilde med kjennskap til etterforskningen som Radio-Canada har snakket med. Ifølge avisen Le Solei er den ene mistenkte 27 år gammel og har et navn som tyder på at han er fra Quebec.

Den ene angriperen skal ha vært utstyrt med et automatvåpen av typen AK-47. Seks personer mellom 35 og 70 år ble drept.

Flere titall mennesker var samlet til bønn i moskeen da angrepet skjedde. Angriperne tok seg inn i den delen av moskeen der mennene ba, ifølge The Telegraph.

– Jeg syns det hørtes ut som om de hadde Quebec-aksent. De åpnet ild, og mens de skjøt, ropte de «Allahu Akbar!» Kulene traff folk som ba. En kule suste forbi rett over hodet mitt, sier et vitne til Radio-Canada.

Disse opplysningene er ikke bekreftet. Ropet Allahu Akbar brukes ofte av ytterliggående islamister, men det er ikke kjent hva slags motiv slike grupper kan ha hatt for å angripe moskeen i Quebec.

Meldte seg selv

Den ene gjerningsmannen ble pågrepet i sitt hjem, nær moskeen. Den andre meldte seg selv og ventet på politiet ved broen til Île d'Orléans. Det ble funnet minst ett våpen i bilen hans, ifølge Radio-Canada.

Samme kilde hevder at de to pågrepne var studenter ved universitetet Laval, som ligger nær moskeen.

Regjeringssjefen i provinsen Quebec, Phillippe Coulliard, sier at det vil avholdes solidaritetsmarkeringer i hele provinsen mandag. Under en pressekonferanse i Quebec mandag morgen henvendte han seg til den muslimske delen av befolkningen:

– Vi er med dere, dere er hjemme, vi er alle quebecere. Sammen må vi fortsette å bygge et samfunn som er åpent, gjestfritt og fredelig.

Både utenriksminister Børge Brende (H) og NATO-sjef Jens Stoltenberg har fordømt angrepet mot moskeen.

– Mine tanker er med ofrene, deres familier og alle canadiere, skriver Brende (H) på Twitter.

NATO-sjef Jens Stoltenberg betegner angrepet som forferdelig og sender også sine tanker til ofre og øvrige canadiere.

Offer for hatkriminalitet

Moskeen der angrepet skjedde og andre moskeer i Canada har vært offer for hatkriminalitet de siste månedene. Blant annet med rasistisk graffiti. I 2013 ble det som antas å være griseblod smurt på en moské i regionen Saguenay, og i fjor sommer ble et grisehode lagt på trappen til moskeen som var åsted for søndagens skyting.

Den franskspråklige byen Quebec er hovedstad i provinsen med samme navn og har rundt en halv million innbyggere. Moskeen som ble angrepet, er én av seks i Quebec by og har rundt 5.000 medlemmer.

Personvernpolicy