Sovjetunionens siste leder:– Ser ut som om verden forbereder seg på krig

– Politikere og militære ledere høres stadig mer krigerske ut. Den nåværende situasjonen er for farlig, mener Sovjetunionens siste president, Mikhail Gorbatsjov.
– Politikere og militære ledere høres stadig mer krigerske ut. Den nåværende situasjonen er for farlig, mener Sovjetunionens siste president, Mikhail Gorbatsjov. Foto: Ivan Sekretarev / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forholdet mellom stormaktene har gått fra vondt til verre i flere år nå. Det ser ut som om verden forbereder seg på krig, advarer Sovjetunionens siste president, Mikhail Gorbatsjov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom sin politikk med perestrojka og glasnost bidro han til Sovjetunionens sammenbrudd og dermed avslutningen av den kalde krigen . I 1990 mottok Gorbatsjov Nobels fredspris for sin rolle i omveltningene i østblokken.

I en kronikk i magasinet Time advarer den tidligere mektige statslederen mot det pågående og intensiverte våpenkappløpet, nye troppeforflytninger og mangel på dialog mellom potensielle fiender.

Les også: Fryktet borgerkrig da Sovjet ble oppløst

Amerikansk admiral frykter våpenkappløp i Sør-Kinahavet

– Den kjernefysiske trusselen er reell

Russlands president Vladimir Putin Foto: NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin Foto: NTB scanpix

– Nok en gang synes den kjernefysiske trusselen reell. Forkjemperne for styrkeoppbygging og våpenindustrien gnir seg i hendene. Vi må bryte ut av denne situasjonen. Vi trenger å gjenoppta den politiske dialogen med sikte på felles beslutninger og felles handling, oppfordrer den frittalende 85-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som Sovjetunionens siste statsleder i perioden 1985 til 1991 kjenner han godt igjen mekanismene som kan bidra til økt spenning og fare for krig.

– Verden i dag er overveldet med problemer. Politikere ser ut til å være forvirret. Ingen andre problemer er mer presserende enn militarisering av politikken og et nytt våpenkappløp. Vi må stoppe og reversere dette ødeleggende kappløpet. Dette må ha vår høyeste prioritet, skriver Gorbatsjov.

Les også: Gorbatsjov mener verden er i en farlig situasjon

Stoltenberg: – Vi må unngå en ny kald krig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er for farlig

Han viser til at flere soldater, stridsvogner og pansrede personellkjøretøy nå blir utplassert i blant annet Europa og Midtøsten. Samtidig flytter både NATO og russiske styrker avanserte våpensystem nærmere hverandre.

– Den nåværende situasjonen er for farlig. Politikere og militære ledere høres stadig mer krigerske ut, påpeker 85-åringen, som også er forfatteren bak boken «Det nye Russland», som kom ut i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som tidligere leder av det mektige Sovjetunionen var han en viktig pådriver, sammen med USA, i arbeidet med å redusere verdens arsenal av atomvåpen.

Gorbatsjov peker på paradokset med at land etter land sliter med å finansiere folks grunnleggende sosiale behov, samtidig som militærbudsjettene øker.

– Penger er lette å finne for sofistikerte våpen som bærer i seg en destruktiv kraft.

Les også: Dommedagsklokka nærmere midnatt

Kina svarer Trump med atomraketter

- Verden har ikke noen tid å miste

Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov var den siste statslederen i Sovjetunionen fra 1985 til 1991. Foto: Camerapress / NTB scanpix
Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov var den siste statslederen i Sovjetunionen fra 1985 til 1991. Foto: Camerapress / NTB scanpix

Bulletin of the Atomic Scientists annonserte torsdag at Dommedagsklokken for 2017 stilles ett halvt minutt frem, fra tre til to og ett halvt minutt til midnatt. Den ikoniske klokken som annonseres årlig ble startet i 1947, da med syv minutter til midnatt. Grunnlaget er at et nytt atomvåpenkappløp er i full gang.

– Den symbolske klokken viser at verden ikke har noen tid å miste. Alvoret bør synke inn over også norske politikere, sier daglig leder i Nei til atomvåpen, Frode Ersfjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bulletin of the Atomic Scientists kom med en spesiell utfordring til Russland og USA. Begge land har foreslåtte budsjettforpliktelser som moderniserer samtlige deler av atomvåpenarsenalene. Dagens omlag 15 000 atomvåpen er allerede nok til å ødelegge all menneskelig sivilisasjon i flere runder.

Sist klokken var innenfor to minuttersmerket var i 1953.

Les også: – En presset Kim Jong-un kan angripe Los Angeles med atomvåpen

Merkel trapper opp arsenalet av atomvåpen i Europa

Ber Putin og Trump ta ansvar

Nå ber Gorbatsjov verdens mektigste ledere om å tenke seg om og stake ut en ny kurs som kan redusere spenningen og risikoen for en ny storkrig.

USAs president Donald Trump. Foto: John Locher / AP
USAs president Donald Trump. Foto: John Locher / AP

– I en moderne verden må kriger bli forbudt. Ingen av de globale problemene vi står overfor kan løses ved krig, hverken fattigdom eller miljø, migrasjon, befolkningsvekst, eller mangel på ressurser. Fokuset bør være å forebygge krig, utfase våpenkappløpet og redusere våpenarsenalene, skriver Mikhail Gorbatsjov i Time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt ber han Russlands president Vladimir Putin og USAs nye president Donald Trump ta et initiativ overfor FNs Sikkerhetsråd for å ta ansvar for verdens fred og sikkerhet. USA og Russland råder i dag over 90 prosent av verdens atomvåpen.

– Sikkerhetsrådet bør ta det første steget og vedta en resolusjon som fastslår at kjernefysisk krig er uakseptabelt og aldri må bli utkjempet. Tiden for å handle er nå, avslutter Mikhail Gorbatsjov.

Les også: Clinton advarer mot Trump med atomvåpen

Putin krever bedre atomvåpen

Russland planlegger ti rakettester i år