Tyrkia truer med å trekke seg fra flyktningavtalen med EU

De tyrkiske offiserene får lov til å bli i Hellas etter å ha flyktet etter militærkuppet. Nå truer Tyrkia med å oppheve en avtale om retur av flyktninger og migranter som tar seg ulovlig til Hellas. Foto: Giorgos Karahalis / AP / NTB scanpix
De tyrkiske offiserene får lov til å bli i Hellas etter å ha flyktet etter militærkuppet. Nå truer Tyrkia med å oppheve en avtale om retur av flyktninger og migranter som tar seg ulovlig til Hellas. Foto: Giorgos Karahalis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankara truer med trekke seg fra flyktningavtalen med EU etter at gresk høyesterett besluttet å ikke utlevere offiserer mistenkt for delaktighet i kuppforsøket i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vurderer nå hva vi skal gjøre. Vi kommer til å ta nødvendige skritt, inkludert å oppheve tilbaketakingsavtalen, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu til kringkasteren TRT Haber fredag.

Avtalen som Cavusoglu viser til, er flyktningavtalen EU og Tyrkia inngikk i mars i fjor.

Uttalelsen kommer dagen etter at gresk høyesterett besluttet at åtte tyrkiske offiserer ikke skal utleveres til hjemlandet. Offiserene flyktet til Hellas i et militærhelikopter etter kuppforsøket i Tyrkia i juli i fjor. Tyrkia har begjært alle utlevert.

Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia innebærer blant annet at EU kan returnere flyktninger og migranter som tar seg ulovlig til Hellas. For hver syriske asylsøker som blir returnert, må EU ta en syrisk flyktning tilbake. I tillegg får Tyrkia flere milliarder euro i hjelp. Det er imidlertid fortsatt strid om enkelte punkter i avtalen, blant annet Tyrkias krav om visumfrihet for tyrkiske borgere i Schengen-området.

Les også: EUs innvandringssjef er lei ordkløveriet om asylkvoter

– Venstresidens tradisjonelle velgere føler seg oversett

Ekspert: Tyrkia går mot enmannsstyre