May: Trump lover full støtte til NATO

Storbritannias statsminister Theresa May og USAs president Donald Trump møtte pressen etter sitt møte. Der forsikret May om at USA og Storbritannia står samlet om NATO. Se video.

Storbritannias statsminister Theresa May sa etter sitt møte med president Donald Trump at hun hadde fått et løfte om at han støtter NATO «100 prosent».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Trump var vag da May insisterte på at sanksjonene mot Russland må beholdes.

May uttalte seg på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag etter at hun møtte Trump som den første utenlandske regjeringssjefen etter at han ble innsatt som president.

Trump har tidligere kalt NATO «foreldet» og har antydet at land som ikke betaler sin del, kanskje ikke ville få amerikansk støtte.

Men May understreket sterkt at NATO er viktig og hun gjorde det klart at hun vil presse på for at alle landene øker forsvarsbudsjettet til 2 prosent av BNP.

Støtter brexit

Trump hyllet det «spesielle forholdet» mellom USA og Storbritannia. Han gjentok også sin fulle støtte til brexit og sa at han er sikker på at brexit blir en fantastisk ting for britene.

– Når alt er ordnet, vil dere ha deres egen identitet og dere kommer til å ha de folkene dere vil ha, i landet. Dere kan lage handelsavtaler uten at noen blander seg inn, sa Trump på det som var hans første pressekonferanse som ble president.

Stemningen syntes å være god mellom de to konservative lederne, selv om vantro britiske journalister lurte på om de som er så forskjellige, kunne komme overens.

De to snakket også om en handelsavtale, men Storbritannia kan ikke gå inn i formelle forhandlinger om frihandelsavtaler med andre land før de er ute av EU.

Vil beholde sanksjonene

May gjorde det veldig klart at hun er imot å oppheve sanksjonene mot Russland før Russland respekterer Minsk-avtalen om Ukraina. Men Trump på sin side var mer uklar og mente det er for tidlig å snakke om å fjerne sanksjonene.

På spørsmål om hans tilsynelatende gode forhold til Russlands president Vladimir Putin, ville han ikke si noe om hvordan forholdet ville bli.

Men han insisterte på at et godt forhold til Russland, og til alle andre land, ville være en bra ting, særlig om USA og Russland sammen kunne jakte på IS.

– Mattis bestemmer tortur

Til spørsmål fra nysgjerrige britiske journalister om tortur framholdt Trump at han personlig tror tortur virker, men at han vil overlate til sin forsvarsminister James Mattis, som selv ikke tror på tortur, å ta beslutningen om tortur skal brukes i avhør.

– Selv om jeg tror på tortur, vil Mattis overkjøre meg på det fordi jeg har gitt ham den myndighetene. Han er ekspert, og han er høyt respektert, sa han.

May ankom Det hvite hus fredag formiddag lokal tid og ble tatt imot av en smilende president Trump som deretter viste henne vei inn til Det ovale kontor.

Der viste han fram en byste av Winston Churchill som Barack Obama hadde fjernet, men som Trump har hentet fram igjen.

De to drøftet en rekke temaer, brexit og mulige handelsavtaler mellom USA og Storbritannia. I løpet av møtet takket Trump også ja en invitasjon til å besøke Storbritannia.

Les også:

May legger fram 12-punktsplan for brexit

Theresa May varsler fullt brudd med EU

Trump: – Bare tullinger er mot et godt forhold til Russland

Personvernpolicy