Varm velkomst for Gambias nye president

Store folkemengder hadde møtt opp for å hylle landets hjemvendte president. De siste ukene har han tilbrakt i Senegal, i frykt for sitt eget liv.
Store folkemengder hadde møtt opp for å hylle landets hjemvendte president. De siste ukene har han tilbrakt i Senegal, i frykt for sitt eget liv. Foto: Jerome Delay / AP

Til høylytt jubel returnerte en lykkelig Adama Barrow til hjemlandet Gambia som landets første nye leder på over 20 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er en glad mann i dag. Jeg tror de vonde tidene er over. Nå skal jeg få regjeringen mitt på plass og få tannhjulene i gang, sa Barrow da han kom hjem etter å ha tilbrakt de siste ukene i Senegal der han ble tatt i ed som president på den gambiske ambassaden.

I selskap med sine to koner og flere av sine barn ble Barrow ønsket velkommen av tjenestemenn fra militæret, regjeringsmedlemmer og tusenvis av jublende sivile.

Hans hjemkomst markerer Gambias første demokratiske maktoverføring, og konkluderte en langvarig politisk krise som til slutt endte med at ekspresident Yahya Jammeh gikk med på å dra i eksil til Nigeria 22 år etter at han tok makten i landet gjennom et militærkupp.

Les også: Jammeh har forlatt Gambia

– Barrow kommer til å utvikle dette landet! Han er god, han er ingen drapsmann, sier Adja Kombeh som var blant de fremmøtte Barrow-tilhengerne.

Barrow, en tidligere forretningsmann uten politisk erfaring, vant presidentvalget i desember, men daværende president Jammeh nektet å anerkjenne valgresultatet og å gå av.

Han klamret seg lenge til makten, men overga seg til slutt sist helg med trusselen om militær intervensjon fra de andre vestafrikanske landene hengende over seg. Ifølge flere opplysninger tok han med seg hele statskassen da han dro til Nigeria, men det er ikke bekreftet.

Les også: Senegalesiske styrker har rykket inn i Gambia

Personvernpolicy