Trump vil tvinge Mexico til å betale for omstridt mur

Donald Trump bekreftet i en tale torsdag at møtet med Mexicos president som var planlagt neste uke, nå er avlyst. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom USA og Mexico blir stadig dårligere. Mens Mexicos president avlyser sitt planlagte møte med Donald Trump, vil Trump innføre skyhøy toll på mexicanske varer for å finansiere den omstridte grensemuren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mexicos president Enrique Peña Nieto skulle i utgangspunktet møte Trump i Washington neste uke for å diskutere den omstridte grensemuren mot Mexico som Trump har beordret at skal bygges på nabolandets regning. Men torsdag kunngjorde Peña Nieto at han avlyser reisen til USA.

Det syntes Trump var like greit.

– Med mindre Mexico har planer om å behandle USA rettferdig og med respekt, vil et slikt møte være meningsløst, og jeg vil finne en alternativ vei. Vi har ikke noe annet valg, var Trumps kommentar.

Den alternative veien ser ut til å være 20 prosent toll på mexicanske varer, ifølge Trumps pressetalsmann Sean Spicer.

– Ved å gjøre dette, kan vi tjene 10 milliarder dollar årlig og enkelt betale for muren bare med denne mekanismen alene, sier Spicer.

Travle tider

Forholdet mellom USA og en av dets viktigste handelspartnere ble tema da president Trump for første gang tok presidentflyet Air Force One i retning Philadelphia der han torsdag talte på en konferanse for Det republikanske partiets kongressmedlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang på mange år kontrollerer Republikanerne nå både Det hvite hus og begge kamrene i Kongressen, og Trump påpekte overfor sine partifeller at de går travle tider i møte.

– Tenk på alt vi kan gjøre og alle de som vi kan gjøre det for, sa presidenten.

Trump har holdt et høyt tempo siden han flyttet inn i Det hvite hus forrige fredag. Han har undertegnet en rekke presidentordrer der han blant annet har reversert Obamas helsereform Obamacare, begynt prosessen med å trekke USA ut av frihandelsavtalene TPP og NAFTA, godkjent byggingen av to omstridte oljeledninger og en omfattende omgjøring av USAs flyktningpolitikk i tillegg til en rekke andre saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjoner

I torsdagens tale gjentok Trump at han driver politikk «for vanlige folk».

– Makten skal flyttes fra Washington og tilbake til det amerikanske folk, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Millioner av amerikanere har tro på oss, og nå har vi sjansen til å oppnå reell forandring i USA, fortsatte han.

Mens Trump sto på talerstolen inne på konferansesenteret, gikk hundrevis av demonstranter i protestmarsj i Philadelphia. De ropte slagord med krav om at Trump må gå av.

Nekter flyktninger adgang

Senere på torsdagen er det ventet at Trump kommer til å undertegne en presidentordre om å nekte syriske flyktninger adgang til landet. Ordren innebærer at døren vil stenges helt for flyktninger fra krigsherjede Syria på ubestemt tid.

Ordren innebærer videre at flyktninger fra alle land blir nektet adgang til USA de neste fire månedene, ifølge utkastet.

Presidentordren betyr trolig også stopp i visumutstedelser i minst 30 dager for personer fra land hvor det hovedsakelig bor muslimer, deriblant Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Bakgrunn:
Mexico fordømmer Trumps grensemur Trump gir ordre om bygging av mur mot Mexico