Trump gir ordre om bygging av mur mot Mexico

President Donald Trump har undertegnet en ordre som slår fast at arbeidet med å bygge en omstridt mur langs grensa til Mexico, skal begynne.

Se direktesending fra Homeland Security her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs grense mot Mexico er 3.200 kilometer lang, og Trump har tidligere anslått at muren vil få en prislapp på opp mot 100 milliarder kroner. Regningen truer han med å sende til Mexico.

Under en seremoni i sikkerhetsdepartementet onsdag undertegnet Trump også en presidentordre som innebærer flere andre tiltak for å begrense innvandringen til USA.

Tar tilbake kontrollen

– Fra og med i dag tar USA tilbake kontrollen over grensene sine, sa Trump i en tale under besøket.

Trump navnga under talen blant annet flere amerikanske statsborgere som er drept av ulovlige innvandrere, henvendt til ofrenes pårørende som satt i salen.

– De døde ikke forgjeves, forsikret han blant annet.

– Vi skal redde liv på begge sider av grensen, lovet Trump.

Les også: Make Mexico Poor Again

Flere grensevakter

Får Trump det som han vil, skal det ansettes 5.000 nye vakter som skal patruljere grensa mot Mexico. Dette forutsetter imidlertid tilslutning fra Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump vil også ha slutt på det republikanerne kaller et system av «catch and release» langs grensa, der enkelte immigranter som blir stanset etter å ha tatt seg ulovlig over til USA, blir løslatt med beskjed om å melde seg for immigrasjonsmyndighetene senere.

Les også: Trump er ventet å beordre bygging av Mexico-mur

Som en følge av den ene presidentordren, kutter Trump-administrasjonen også i føderale overføringer til byer der lokale myndigheter har innført egne lovverk for å beskytte innvandrere som oppholder seg ulovlig der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Systemet gjør det mulig for lokale myndigheter å nekte å utlevere innvandrere med ulovlig opphold til utlendingsmyndighetene for tvangsutsendelse.

Uklar finansiering

Hvordan muren langs grensa mot Mexico skal finansieres, er foreløpig uklart. Trump har gjentatte ganger hevdet at Mexico vil få regninga, og gjentok onsdag dette i et TV-intervju med ABC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg sier bare at det vil bli betalt. Det vil skje på et eller annet vis, kanskje et komplisert vis, sier Trump i intervjuet.

– Det jeg gjør, er bra for USA. Det kommer også til å bli bra for Mexico. Vi ønsker et svært stabilt, svært solid Mexico, fortsetter han.

Les også: Trump: Mexico skal betale for muren senere

Rask oppstart

Trump lover videre i intervjuet at arbeidet med Mexico-muren vil begynne i løpet av få måneder.

– Så raskt vi kan, så raskt vi rent fysisk kan gjøre det. Jeg vil si i løpet av måneder. Planleggingen begynner straks, sier Trump.

Dette er ikke i samsvar med hva John Kelly, mannen han har utnevnt til minister for innenlandsk sikkerhet, sa under en høring tidligere i måneden.

Kelly hevdet under høringen at muren ikke kommer til å bli bygget med det første og sa også at en slik mur uansett ikke vil holde ulovlige innvandrere ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har fra før bygd et rundt 1.000 kilometer langt gjerde langs grensa til Mexico, uten at dette har stanset strømmen av ulovlige innvandrere nevneverdig.

Rettssaker

Mange av områdene der muren planlegges bygd, er for øvrig privat eid, noe som kan medføre en rekke rettssaker.

Det er også ventet at miljøvernorganisasjoner vil gå til søksmål mot myndighetene av hensyn til beskyttede dyrearter, og minst én indianerstamme kontrollerer et territorium langs grensen sør i Arizona.

Videre gjør traktater og flomkart det nødvendig å måtte bygge muren langt inne på amerikansk område.