FN: Ekstremt farlig for Mosuls sivilbefolkning

Fordrevne irakere er på veitilbake til Øst-Mosul etter at regjeringssoldater har tatt kontroll over området. De siste ukene har de bodd i en leir for fordrevne på grunn av kampene i byen. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix
Fordrevne irakere er på veitilbake til Øst-Mosul etter at regjeringssoldater har tatt kontroll over området. De siste ukene har de bodd i en leir for fordrevne på grunn av kampene i byen. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mens irakiske styrker forbereder slaget om den vestlige og IS-kontrollerte delen av Mosul, advarer FN om at sivilbefolkningen befinner seg i ytterste fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det antas at det bor 750.000 mennesker i de IS-kontrollerte områdene vest for elva Tigris, som går tvers gjennom den irakiske storbyen.

– Vi håper at alt gjøres for å beskytte de hundretusener av menneskene som bor på vestsiden av elven. Vi vet at de er i en ekstrem risiko, og vi frykter for deres liv, sier FNs humanitære koordinator i Irak, Lise Grande.

Mens IS nå synes å være fordrevet fra den østlige delen av byen, holder de ytterliggående jihadistene fortsatt stand på den andre siden av Tigris. Alle bruene mellom de to bydelene er bombet i stykker.

Selv om vestsiden av byen er mindre enn østsiden, er den tettere befolket. Her ligger også Mosuls gamleby med mange trange gater. Slaget anses å bli svært utfordrende for de irakiske regjeringssoldatene, som får luftstøtte av en USA-ledet koalisjon.

Tirsdag var det 100 dager siden offensiven mot byen startet. Titusener av soldater, deriblant sjiamuslimske og kurdiske militssoldater, har deltatt i offensiven.

I den nå regjeringskontrollerte delen av byen har mange sivile kunnet bli værende i hjemmene sine under offensiven, ifølge FN.

Les også: IS drevet ut av Øst-Mosul

Mange sivile drept i Mosul-angrep

IS-motstand kraftig svekket i Mosul

Personvernpolicy