USA ut av frihandelsavtalen TTP:– Det er svært skammelig, men ikke uventet

Video: – Vi har snakket om dette lenge.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Land i Asia og Stillehavsregionen fortsetter med en egen regional handelsavtale, etter at USAs president Donald Trump signerte ordre om å trekke landet fra frihandelsavtalen TPP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans finansminister Taro Aso sa på en pressekonferanse tirsdag at landet kommer til å jobbe videre med de gjenværende TPP-medlemmene for å fremme frihandel.

– Jeg tror at USA også ser betydningen av frihandel. Så det er viktig med fortsatt tett kommunikasjon med Washington, sa Japans utenriksminister Fumio Kishida.

President Trumps ordre om å trekke landet fra TPP har fått flere reaksjoner blant de gjenværende medlemmene.

– Det er svært skammelig, men ikke uventet, var Australias handelsminister Steve Ciobos reaksjon på Trumps avgjørelse.

– En spade

Australias statsminister Malcom Turnbull vil fortsette å jobbe for avtalen og kritiserer Trumps valgkampløfte om proteksjonisme.

– Tro meg, proteksjonisme er ikke en stige som hjelper deg å komme ut av en lav vekstfelle. Det er en spade for å grave deg dypere, sa Turnbull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australia holder muligheten åpen, og landet har allerede vært i samtaler med Canada, Mexico, Japan, New Zealand, Singapore og Malaysia om å jobbe for et alternativ, sier Ciobo. New Zealands handelsminister Todd McClay er av samme oppfatning og sier at landet er klar til å satse på TPP med de gjenværende medlemmene.

Amerikanske arbeidsplasser

Uten USA gjenstår Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore og Vietnam. TPP-avtalen ble signert av de tolv landene i 2016, men er ennå ikke ratifisert.

Trump signerte ordren i Det hvite hus mandag, og han fulgte dermed opp tidligere uttalelser om å føre en mer proteksjonistisk linje og skrote frihandelsavtaler. Ifølge Trump truer frihandelsavtaler amerikanske arbeidsplasser.