USA utfordrer Kina om Sør-Kinahavet

Det hvite hus varsler Kina at det vil forsvare USAs og internasjonale interesser i Sør-Kinahavet, der Kina og andre land gjør krav på havområder og omstridte øyer.

USA er klar til å forsvare internasjonale interesser i Sør-Kinahavet, ifølge Trumps pressetalsmann Sean Spicer. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
USA er klar til å forsvare internasjonale interesser i Sør-Kinahavet, ifølge Trumps pressetalsmann Sean Spicer. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressetalsmann Sean Spicer formidlet Donald Trumps tøffe linje mot Beijing mandag, da han uttalte at «USA kommer til å sikre at vi forsvarer våre interesser» i Sør-Kinahavet.

– Hvis de øyene faktisk er i internasjonalt farvann og ikke del av Kina, ja, da kommer vi til å sikre at vi forsvarer internasjonale interesser fra å bli tatt over av ett land, sier Spicer.

Kina gjør krav på hele havområdet, mens fem land og Taiwan også gjør krav på deler av de samme områdene. Barack Obamas administrasjon insisterte på at landet var nøytral til juridiske spørsmål om suvereniteten til øyer, rev og banker i området.

Tidligere i måneden sa USAs trolig kommende utenriksminister Rex Tillerson at Kinas «tilgang til disse øyene skal ikke tolereres» da han viste til Kinas kontroversielle oppbygging av kunstige øyer og oppbygging av militær tilstedeværelse i Sør-Kinahavet. Kina svarte at Tillerson må forberede seg på krigshandlinger hvis landet forsøker å gripe inn i havområdet.