Frykter Trump vil svikte Europa:

Fillon vil danne egen europeisk militærallianse

François Fillon er presidentkandidat for høyrepartiet Republikanerne. Her deltar han på en pressekonferanse i Oslo under et besøk i 2014 da han var Frankrikes statsminister.
François Fillon er presidentkandidat for høyrepartiet Republikanerne. Her deltar han på en pressekonferanse i Oslo under et besøk i 2014 da han var Frankrikes statsminister. Foto: NTB scanpix

Frankrikes konservative presidentkandidat, François Fillon, går hardt ut mot Donald Trump og tar til orde for en egen europeisk militærallianse før han mandag taler om Europas framtid i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fillon skal under Berlin-besøket også møte statsminister Angela Merkel.

I talen, som holdes i den konservative tenketanken Konrad Adenauer Stiftung, vil han gjøre rede for sine politiske vyer for Frankrike og Europa.

Fillon, som tidligere har vært statsminister, regnes som favoritt til å vinne presidentvalget i mai.

I et intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung mandag understreker han at Europa trenger en strategi i møtet med USAs nye president, slik han mener Russland har.

Les også: Lodgaard: – Tror Trump vil behandle NATO-land forskjellig

– Trump vil bli kvitt NATOs nestsjef

– Aggressiv tone i USA

USAs president Donald Trump Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump Foto: NTB scanpix

– Vi må ikke avfinne oss med USAs spilleregler, sier han og tar til orde for at Europa må «organisere seg selv» i møte med Trumps «aggressive tone».

Han anklager også USA for å forverre trusselen fra islamsk ekstremisme.

Fillon har tidligere gitt uttrykk for at han ønsker å trappe ned konflikten med Russland, og han anses som relativt positivt innstilt til president Vladimir Putin.

I intervjuet sier han ingenting om hvordan en eventuelt ny europeisk militærallianse bør forholde seg til NATO, som Trump mener er «foreldet».

Les også: Obama: Trump stiller opp for NATO

Ingen åpen støtte

Tyskland statsminister Angela Merkel Foto: NTB scanpix
Tyskland statsminister Angela Merkel Foto: NTB scanpix

Merkel og Fillon er enige når det gjelder økonomisk politikk, men de to har ulike syn på innvandring og andre utenrikspolitiske spørsmål.

Det er ikke ventet at Merkel vil gå ut med åpen støtte til Fillon. Det er vanlig at Merkel møter presidentkandidatene fra begge de to største franske partiene, opplyser statsministerens talsmann Steffen Seibert.

Merkel selv har varslet at hun kommer til å stille som statsministerkandidat for en fjerde periode under valget på ny tysk nasjonalforsamling i september. Hun er også leder for det konservative regjeringspartiet Kristeligdemokratene (CDU).

Les også: NATO og Russland fortsatt dypt uenige

Personvernpolicy