Norske politikere advares mot utenlandsk hacking

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) utelukker ikke at utenlandske krefter vil forsøke å påvirke årets stortingsvalg. Norske politikere oppfordres til å være forsiktige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hackingen av Det demokratiske partiet i USA har ført til at europeiske land, Norge inkludert, forbereder seg på lignende forsøk, skriver VG.

– Alle som har en rolle i valget i Norge i 2017, fra tillitsvalgte og ansatte i partiene til politikerne selv, bør ha i bakhodet at de kan være interessante å påvirke. Den vanligste måten å bli hacket på, er via epost. Vær derfor varsom når du klikker på lenker i eposter, sier informasjonssjef Trond Øvstedal i NSM.

Amerikansk etterretning mener Russland står bak hackingen av Demokratene i et forsøk på å hjelpe Donald Trump til makten. Forfatter Andrej Soldatov står bak en ny bok om russisk hacking, “The Red Web», og mener Europa må forberede seg på lignende framstøt.

– De som står bak hackingen av Demokratenes server forventet ikke at det skulle bli så mye snakk om dem, og all oppmerksomheten de fikk har inspirert dem til å tro at de kan gjenta «suksessen» i andre land, sier han til avisen.

Les også:

Stadig flere utsatt for hevnporno

FBI-hacking brukt som bevis i norske saker

Priebus tror Trump aksepterer hacking-rapport

Personvernpolicy