Kinesiske medier med krigsadvarsler til USA

Det er disse uttalelsene fra Tillerson som får Kina til å reagere. Se video!

USAs kommende utenriksminister Rex Tillerson må forberede seg på krigshandlinger hvis landet forsøker å gripe inn i Sør-Kinahavet, skriver statlige kinesiske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA risikerer en «storskala-krig» med Kina hvis landet forsøker å blokkere omstridte øyer i havområdet, heter det i kinesiske medier fredag.

Hvis uttalelser som Trumps nominerte utenriksminister Rex Tillerson skal danne grunnlag for USAs utenrikspolitikk, «bør de to partene forberede seg på militært sammenstøt», heter det videre fra Beijing, ifølge The Guardian.

YPPER SEG: Hangarskipet Liaoning, her i Sør-Kinahavet, har seilt tett opp til grensa mellom kinesisk og taiwansk farvann. Foto: å© China Stringer Network / Reut / Reuters
YPPER SEG: Hangarskipet Liaoning, her i Sør-Kinahavet, har seilt tett opp til grensa mellom kinesisk og taiwansk farvann. Foto: å© China Stringer Network / Reut / Reuters

Tillerson viste denne uken i en høring i Senatets utenrikskomité til Kinas kontroversielle oppbygging av kunstige øyer og oppbygging av militær tilstedeværelse i Sør-Kinahavet. Kinas «tilgang til disse øyene skal ikke tolereres», sa Tillerson.

Kina gjør krav på hele havområdet, mens fem land og Taiwan også gjør krav på deler av de samme områdene.

Les også: Kinesisk opprustning i Sør-Kinahavet

Obama advarer Trump mot å utfordre Kina

«Bør styrke atomstrategien»

Det er i denne omgang Tillersons bemerkninger i Senatet som blir utsatt for en salve i den statlige kinesiske avisen China Daily.
I begynnelsen av desember vakte det bekymring og oppsikt i Kina at den kommende amerikanske presidenten valgte å ta imot en gratulasjonstelefon fra Taiwans leder Tsai Ing-wen.
«Tillerson bør virkelig styrke atomstrategien hvis han vil tvinge en stor atommakt til å trekke seg tilbake fra dens egne territorier», heter det i en lederartikkel i Global Times fredag. Avisen er kontrollert av det kinesiske kommunistpartiet.
Tillerson sammenlignet under høringen den kinesiske styrkeoppbyggingen på øyene med den russiske annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

«Kina har besluttsomhet og styrke»

«Kina har tilstrekkelig besluttsomhet og styrke til å sørge for at [Tillersons]provokasjoner ikke lykkes. Med mindre Washington planlegger en større krig i Sør-Kina-havet vil ethvert annet forsøk på å hindre kinesisk adgang til øyene være tåpelig», skriver Global Times videre i sin lederartikkel.
Fra mer offisielt kinesisk hold var tonen betydelig mer dempet. Utenriksdepartementets talsperson Lu Kang sa at forholdet til USA var basert på «ikke-konfrontasjon, ikke-konflikt, gjensidig nytte og vinn-vinn-samarbeid», melder The Guardian.

Les også: Kinesisk hangarskip seilte gjennom Taiwanstredet

Trump forsvarer Taiwan-telefon med Twitter-tirade

Personvernpolicy