Tyrkiske tjenestefolk hoppet av i Norge

Etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer kalte president Recep Tayyip Erdogan hjem en rekke diplomater og tjenestefolk i utlandet. Noen av dem som var utplassert i Norge har nektet, og har søkt politisk asyl. Foto: Murat Cetinmuhurar / AP / NTB scanpix.
Etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer kalte president Recep Tayyip Erdogan hjem en rekke diplomater og tjenestefolk i utlandet. Noen av dem som var utplassert i Norge har nektet, og har søkt politisk asyl. Foto: Murat Cetinmuhurar / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Flere tyrkiske Nato-offiserer og diplomater har søkt politisk asyl i Norge etter det mislykkede kuppforsøket i hjemlandet i fjor sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG skriver at offiserene har tjenestegjort i Norge inntil i fjor høst, men har nektet å komme tilbake til Tyrkia for å bli avhørt om mulig delaktighet i kuppforsøket.

Avisen har vært i kontakt med flere av avhopperne, og alle avviser at de har noe som helst med kuppmakerne å gjøre. De bor nå på hemmelige adresser i Norge og har meldt seg for utlendingsmyndighetene.

– Det er umulig å returnere nå. Jeg er avskjediget fra min tjeneste i Norge, og passet mitt er kansellert. Om jeg drar tilbake, blir jeg umiddelbart pågrepet, og jeg risikerer tortur og å bli tvunget til å gi falske tilståelser. I tyrkiske fengsler dør folk av uforklarlige grunner, sier en av dem.

«Vi kan verken bekrefte eller avkrefte om noen har søkt asyl, og heller ikke si noe om eventuell stilling eller grunnlag for å søke», skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet.

Den tyrkiske ambassaden i Oslo har så langt ikke kommentert saken.

Personvernpolicy