«Mad Dog Mattis» vil beholde atomavtalen med Iran

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps kandidat til forsvarsminister, general James Mattis, anklager Russland for å prøve å splitte NATO. Men han vil beholde atomavtalen med Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er viktigst nå, er at vi erkjenner den virkeligheten som har å gjøre med herr Putin, og vi ser at han prøver å splitte NATO, sa den tidligere generalen, som går under kallenavnet Mad Dog Mattis, torsdag.

Under høringen om hans kandidatur i Senatets forsvarskomité sa han at USA må ta alle «diplomatiske, økonomiske, militære og allianserelaterte tiltak for å forsvare oss der vi må, i samarbeid med våre allierte».

Mattis slo også alarm om Kina. Han mener Kina med sin styrkeoppbygging i Sør-Kinahavet øker spenningen både med nabolandene og med USA.

Les også: Mattis blir forsvarsminister

Amerikanske soldater ruller inn i Polen til Putins forargelse

– Største trussel siden 2. verdenskrig

Da han fikk spørsmål om dagens verdensorden og maktbalanse er under press, svarte han slik:

– Jeg tror den er utsatt for den største trusselen siden andre verdenskrig, sa Mattis, og refererte til Russland, terroristgrupper og Kinas interesser i Sør-Kinahavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange kommentatorer og politikere anser Mattis for å være en modererende kraft i Trumps kommende regjering. Han er ikke redd for å si sin mening, og både når det gjelder Russland og Iran-avtalen avviker meningenes hans fra Trumps.

Les også: Trump: – Bare tullinger er mot et godt forhold til Russland

Iran-avtalen

Mattis sa også at USA må respektere den internasjonale atomavtalen med Iran, en avtale som han tidligere har vært svært skeptisk til.

– Det er ikke en perfekt våpenavtale. Det er ikke en vennskapsavtale. Men når USA gir sitt ord, må vi respektere det og samarbeide med våre allierte, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattis trådte tilbake fra aktiv tjeneste i marineinfanteriet i 2013. I henhold til amerikansk lov må en forsvarsminister ha vært i sivil i sju år før han tiltrer, og Senatet må derfor vedta å gjøre unntak for Mattis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran-avtalen avviker meningene hans fra Trump, som gjentatte ganger har hyllet Putin og gått inn for bedre forbindelser med Russland.

Les også: Tillerson sier Russland har krenket USAs interesser

NUPI-forsker advarer Norge mot NATOs rakettskjold

CIA-høring

I en annen høring, i Senatets etterretningskomité, var det Trumps valg av CIA-direktør som måtte svare for seg, samtidig som Trump selv ligger i strid med det amerikanske etterretningsapparatet.

Mike Pompeo, som i åtte år var en konservativ kongressrepresentant fra Kansas, understreket at han som CIA-sjef får en annen rolle enn i Kongressen.

Som kongressmann ledet han an i kritikken av Hillary Clinton for angrepet på et amerikansk konsulat i Benghazi, og han var en tydelig motstander av Iran-avtalen.

– Selv om jeg som kongressrepresentant var motstander av Iran-avtalen, vil min rolle bli annerledes. Jeg skal sørge for å støtte CIAs arbeid med å samle inn etterretning, og sikre at analytikerne får tid og ressurser til å komme fram til objektive og solide vurderinger, sa Pompeo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han må også prøve å reparere det giftige forholdet mellom Trump og etterretningsorganisasjonene etter striden om lekkasjene om russisk innblanding i den amerikanske valgkampen.

I likhet med Mattis er også Pompeo uenig med Trump på viktige områder, ikke minst når det gjelder trusselen som Russland måtte utgjøre mot USA.

Les også: Trump kunngjør formelt at han vil ha Mattis som forsvarsminister