Amerikanske soldater ruller inn i Polen til Putins forargelse

Til Russlands store ergrelse ankom torsdag amerikanske soldater og stridsvogner Polen som ledd i en av de største amerikanske militæroperasjonene i Europa siden den kalde krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjonen innebærer at over 3.000 amerikanske soldater, 87 stridsvogner og over 500 andre militære kjøretøy skal stasjoneres i Polen, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Bulgaria og Ungarn.

Det var USAs avtroppende president Barack Obama som i 2015 beordret utplasseringen for å berolige NATO-allierte i Øst-Europa etter Russlands annektering av Krim-halvøya.

I Polen veivet folk med amerikanske flagg da de amerikanske styrkene kjørte over grensa fra Tyskland på vei mot tettstedet Zagan, ikke langt fra grensa, der styrkenes base ligger.

Les også: «Mad Dog Mattis» vil beholde atomavtalen med Iran

Søreide: – Missilforsvaret er ikke rettet mot Russland

Trump og Putin varsler atomopprustning

– Truer vår sikkerhet

alsmann for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, sier at Russland ser på dette som en trussel mot landets sikkerhet.

– Disse handlingene truer vår sikkerhet og våre interesser. Spesielt ettersom det handler om at en tredjepart bygger opp sitt militære nærvær ved grensene våre. Det er ikke engang et europeisk land, sier han.

De amerikanske styrkene som begynte å ankomme Polen torsdag, er separat fra en styrke på fire bataljoner fra NATO som også skal stasjoneres i Polen og de tre baltiske landene i løpet av 2017.

NATO-landene ble i fjor enige om å utplassere de fire bataljonene som en reaksjon på militær opprustning i Russland samt annekteringen av Krim-halvøya.

Les også: Russland planlegger ti rakettester i år

USAs etterretningssjefer anklager Russland

NATO og Russland fortsatt dypt uenige

Personvernpolicy