USA innrømmer at 33 sivile ble drept i angrep i Afghanistan

<p>SIVILE OG USKYLDIGE: Sørgende afghanske landsbyboere samlet rundt noen av ofrene for kampene i landsbyen Boz i november. Foto: Najim Rahim / AP / NTB scanpix</p>
SIVILE OG USKYLDIGE: Sørgende afghanske landsbyboere samlet rundt noen av ofrene for kampene i landsbyen Boz i november. Foto: Najim Rahim / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

33 sivile ble drept i en trefning i Afghanistan der amerikanske styrker åpnet ild mot bolighus, ifølge en amerikansk gransking. Flere av de drepte var barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen skjedde i landsbyen Boz i provinsen Kunduz i november i fjor. Amerikanske og afghanske soldater ble beskutt av Taliban-krigere som gjemte seg i boligene.

Amerikanske kampfly ble tilkalt, og ilden fra boligene ble besvart.

– Etterforskningen har, beklageligvis, fastslått at 33 sivile ble drept og 27 såret, heter det i en uttalelse fra forsvarsalliansen NATOs operasjon i Afghanistan.

Ingen vil likevel bli straffet for drapene, siden det amerikanske militæret mener deres styrker handlet i selvforsvar.

Rasende foreldre

Granskernes konklusjon er i tråd med tidligere uttalelser både fra USA, FN og afghanske myndigheter. FN har tidligere sagt at de sivile trolig ble drept av amerikanske kampfly som ble kalt inn for å hjelpe bakkestyrkene.

Rasende foreldre bar døde barn gjennom gatene etter angrepet i Boz. Lemlestede, døde barn ble kjørt av pårørende i åpne biler gjennom byen Kunduz.

Lokale myndigheter mener antallet drepte i angrepet var høyere enn det amerikanerne opererer med. Over 50 mennesker ble drept, ifølge Toryalia Kakar, som er vararepresentant i Kunduz' provinsråd.

Han mener USA må gi kompensasjon til de pårørende, som også fikk boliger og eiendeler ødelagt.

Soldater drept

Det amerikanske militæret understreker at det var Taliban-krigerne som valgte å gjemme seg sammen med sivile i bolighus. To amerikanske og tre afghanske soldater skal ha blitt drept av skudd avfyrt fra husene.

Også Afghanistans president Ashraf Ghani har kritisert Taliban for bruk av kvinner og barn «som skjold» i Boz. Flere av de sivile som ble drept, skal ha vært barn av Taliban-krigerne.

– Uavhengig av omstendighetene beklager jeg på det dypeste at uskyldige liv gikk tapt, sier general John Nicholson, øverstkommanderende for USAs styrker i Afghanistan.

Selv om antall amerikanske soldater i Afghanistan er kraftig redusert, er fortsatt 10.000 igjen i landet.

I årens løp har det vært mange hendelser hvor afghanske sivile er blitt drept av vestlige soldater. I 2015 ble 42 mennesker drept i et amerikanske luftangrep som rammet et sykehus drevet av organisasjonen Leger Uten Grenser i Kunduz.

En rekke amerikanske soldater fikk disiplinærstraff etter angrepet, som Leger Uten Grenser kalte en krigsforbrytelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden