Meny

Første pressekonferanse etter valgseieren:

Trump slakter omstridt etterretningsrapport: «Falske nyheter»

Trump holdt sin første pressekonferanse etter valgseieren i november i fjor.

Et sentralt tema ble ubekreftede påstander i en etterretningsrapport som antyder at russiske myndigheter har en kompromitterende video av Donald Trump.

USAs påtroppende president kaller den ubekreftede rapporten om hans bånd til Russland «falske nyheter» og «uekte saker» laget av «syke mennesker».

– Den ubekreftede rapporten om det angivelige russiske videomaterialet skulle aldri vært laget, framholdt Trump.

– Sprer falske nyheter

Han nektet å svare på spørsmål fra medier han mener sprer falske nyheter.

På onsdagens pressekonferanse ønsket ikke USAs påtroppende president å slippe til en nyhetsorganisasjon han anklaget for «å spre falske nyheter».

Trump langet ut mot CNN og kom også med skarp kritikk av nettstedet Buzzfeed.

– De kommer til å merke konsekvensene. Det gjør de allerede, sa Trump med referanse til en angivelig rapport fra amerikansk etterretningstjeneste mediehusene meldte om tirsdag.

– Buzzfeed er en skraphaug, men BBC er en skjønnhet, sa Trump til.

Les også: – Russland har video som kan brukes til å presse Trump

Trump nekter for utnevnelse av vaksineskeptiker

Trump tror Senatet vil godkjenne ministrene hans

CNN ber Trump si hva som er feil

CNN ber USAs påtroppende president Donald Trump fortelle hva som konkret er feil i sakene nyhetsselskapet har publisert om etterretningsrapporten Trump skal ha blitt orientert om.

CNN la onsdag kveld ut et svar på den påtroppende presidentens kritikk.

Kanalen meldte tirsdag at USAs etterretningstjenester i forrige uke skal ha informert den påtroppende presidenten om at en kilde hevder Russland har informasjon som kan brukes mot ham.

Til forskjell fra nettstedet Buzzfeed, har ikke CNN publisert den omstridte rapporten i sin helhet.

– CNNs valg om å publisere en grundig sjekket sak om driften av regjeringen vår er helt annerledes en Buzzfeeds beslutning om å publisere ubekreftede notater. Dette er Trumps team klar over, skriver CNN på nett.

– En stor flekk på rullebladet

Donald Trump holdt sin første pressekonferanse siden valgseieren. Foto: Evan Vucci / AP
Donald Trump holdt sin første pressekonferanse siden valgseieren. Foto: Evan Vucci / AP

Under pressekonferansen kritiserte Trump både mediene som har omtalt rapporten og amerikansk etterretning.

– Kanskje etterretningstjenestene lekket den. Det ville vært en stor flekk på rullebladet deres, sa Trump.

Påstanden om den kompromitterende videoen, som skal vise Trump sammen med flere prostituerte på et hotellrom i Moskva, er å finne i en rapport skrevet av en tidligere britisk etterretningsagent.

Trump ble informert om saken av USAs øverste etterretningssjefer i forrige uke, melder CNN, Buzzfeed og flere andre amerikanske medier.

Saken oppdateres

Les også: NBC: Trumps svigersønn blir presidentrådgiver

Lover billigere og bedre helsetjenester

 USAs neste president omtaler helsereformen Obamacare som en katastrofe, og sier den skal oppheves og erstattes med billigere og bedre helsevesen.

Trump sa på en pressekonferanse onsdag at Obamacare skal erstattes nesten samtidig med at hans nye helseminister godkjennes av Kongressen.

– Vi skal legge fram en plan der vi opphever og erstatter Obamacare med en gang. Mest sannsynlig skjer det samme dag som helseministeren godkjennes. Kanskje til og med innenfor samme time, sa Trump.

– Vi skal få orden på helsetjenestene her i landet, fortsatte han.

Den påtroppende presidenten sa videre at han gjør Demokratene en tjeneste ved å erstatte Obamacare med en annen reform.

– Helsetjenester skal bli mye billigere og bedre, sa Trump.

Les også: Trump: – Bare tullinger er mot et godt forhold til Russland

Trumps sønner overtar ledelsen av bedriften

En stiftelse med Donald Trumps to sønner og en medarbeider skal overta styringen av den påtroppende presidentens forretningsimperium.

Et advokatfirma har hjulpet Trump med legge opp en ny struktur for selskapet, som skal isolere den påtroppende presidenten fullstendig fra styringen.

Jurist Sheri Dillon sier Trump er opptatt av å sikre at det amerikanske folk ikke kan tvile på at han er fullstendig fjernet fra selskapet.

– Mine to sønner som er her i dag, Don og Eric, skal lede selskapet. De kommer til å gjøre det på en profesjonell måte, sa Trump.

Advokat Dillon sa at selskapet ikke kommer til å gjøre noen nye avtaler med utenlandske aktører, men de kan forfølge avtaler internt i USA. Trump-organisasjonen skal ansette en egen etikkrådgiver som må godkjenne alle avtaler som kan skape bekymringer om potensielle konflikter.

Les også: Frykter at Trump vil skape ny finanskrise

– Kan være katastrofalt

USA-ekspert Thor Steinhovden i tankesmien Agenda sier at den omstridte rapporten kan være katastrofal for Trump.

– Om Trump har vært i kontakt med Putins folk og visst om at de hadde informasjon om valget, er det grunn for riksrett rett og slett. Men det er veldig langt til vi kommer dit, og det er vanskelig å bevise. Men det kan være katastrofale nyheter her for Trump, sier Steinhovden i VGTVs studio.

Annonse
Populært