Meny

Europeisk kuldebølge krever flere liv

Politiet i Romania måker snø utenfor en skole i det temperaturene har falt under 20 minusgrader. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuldebølgen som har preget store deler av Europa de siste dagene har krevd 60 menneskeliv. Mange har mistet livet i Polen, Romania og på Balkan.

I Polen har seks personer omkommet det siste døgnet. Polsk politi oppfordrer folk til å hjelpe de mest sårbare, spesielt de hjemløse, etter at kvikksølvet sank til under 20 minusgrader i noen regioner.

Lokale myndigheter har også utstedt smogvarsler over hele Polen, og oppfordrer spesielt barn og eldre til å holde seg innendørs som følge av at kull- og avfallsfyrte ovner fører til høy luftforurensing.

Forrige vinter var uvanlig mild i Polen, men likevel krevde kulda 77 menneskeliv, mot 78 i 2013 til 2014 og 177 i 2012 til 2013. Siden 1. november i fjor har 71 personer frosset i hjel i landet.

I Serbia frøs en 88 år gammel mann og hans 64 år gamle sønn i hjel i landsbyen Duga Poljana, melder lokale medier. Totalt har sju omkommet i kulda på Balkan.

I Romania har seks mistet livet de siste dagene, noe som øker det samlede dødstallet til nesten 60 personer. Mange av ofrene er migranter og hjemløse.

I Hellas, som har mer enn 60.000 hovedsakelig syriske flyktninger, er mange av dem flyttet til prefabrikkerte hus og oppvarmede telt.

Ifølge Leger uten Grenser (MSF) lever mer enn 2.500 migranter, inkludert barn, kvinner og funksjonshemmede, i telt uten enten varmt vann eller oppvarming.

Populært