Meny

Iskaldt vær rammer grekere og flyktninger

Syriske flyktningbarn forsøker å holde varmen i Ritsona-leiren cirka 9 mil nord for Aten. Bildet er tatt på nyttårsaften, og siden har temperaturene falt enda mer. Foto: Muhammed Muheisen / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uvanlig kaldt vintervær og snø har gjort livet vanskelig for mange grekere og ikke minst flyktninger og migranter i Hellas.

I flere byer har myndighetene varmet opp haller og T-banestasjoner for å hindre at hjemløse fryser i hjel, melder nyhetsbyrået DPA.

I Thessaloniki, Hellas' nest største by, ble det lørdag målt 7 minusgrader. Søndag er det ventet minus 10 grader i byen, ifølge yr.no.

Også i sentrum av Aten vil gradestokken krype under null i løpet av det neste døgnet, mens det i mer høytliggende områder er målt hele 14 minusgrader.

Greske øyer nord i Egeerhavet, samt Skiathos og Skopelos, er også rammet av både kulde og snø, ifølge gresk rikskringkasting.

– Til fastlandet

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber nå om at flyktninger og migranter som fortsatt befinner seg på greske øyer, raskt flyttes til fastlandet eller andre europeiske land som følge av kulden og de dårlige levevilkårene.

– Behovet for bedre beskyttelse vil bli enda mer akutt denne helgen idet temperaturene på øyene er ventet å falle. Vi er bekymret, sa UNHCRs talsmann Adrian Edwards på en pressekonferanse i Genève fredag, ifølge Reuters.

UNHCR er spesielt bekymret for situasjonen på Samos, Chios og Lesvos. På Samos bor fortsatt rundt 700 mennesker, deriblant flere barn og andre sårbare personer, i telt uten oppvarming.

Det har den siste tiden vært flere voldelige protester i leirene, noe som har fått myndighetene til å love en bedring av forholdene.

Det er først etter å ha blitt registrert som asylsøkere hos greske myndigheter, at personer blir flyttet til fastlandet.

Les også:  Flyktninger frøs i hjel i Bulgaria

Deler ut soveposer

Inntil videre har hjelpearbeidere installert elektriske ovner og delt ut varme tepper og soveposer til de om lag 15.000 menneskene som har strandet på øyene.

Også på fastlandet har mange bodd i uoppvarmede telt i månedsvis. Allerede i september begynte beboere å samle inn kvist i frykt for en kald vinter.

De siste ukene og månedene har imidlertid mange fått tak over hodet ved at UNHCR har skaffet 21.000 innkvarteringsplasser i leiligheter, hos vertsfamilier og i andre bygninger.

Ifølge en EU-plan som ble vedtatt for over ett år siden, skal flyktningkrisen i Hellas løses ved at 66.400 asylsøkere fordeles til andre EU-land i løpet av en toårsperiode. Fram til 4. januar hadde 7.760 asylsøkere blitt fordelt til andre land, noe som kun utgjør 12 prosent av dem som omfattes av omfordelingsprogrammet.

Listhaug om Normans forslag:   – Helt uansvarlig å ta imot 100.000 flyktninger

Populært