USA mener å ha identifisert russiske hackere

Video: Hackerne skal være identifisert

Amerikanske myndigheter mener å ha identifisert de russiske agentene som skal ha stått bak epost-hacking før presidentvalget i USA, ifølge flere medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navnene til etterretningsagentene er ikke offentliggjort, melder BBC. De anklages for å ha sendt stjålne eposter til WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange.

Russland avviser all innblanding i lekkasjene, mens Assange fastholder at russerne ikke er involvert.

Men USAs etterretningssjefer holder fast ved at Russland sto bak hackerangrepet mot Demokratene, og fredag skal de orientere påtroppende president Donald Trump om bevisene.

Les også: Woolsey vender ryggen til Trump

Trump skal møte sjefene for FBI, CIA og NSA samt den nasjonale etterretningsdirektøren James Clapper. De har allerede konkludert med at Russland sto bak hackingen for å påvirke valget i Trumps favør, noe Trump har avvist og latterliggjort i sosiale medier.

Fredag vil Trump få tilgang til etterretningens rapport, som dagen før ble overlevert til president Barack Obama torsdag. Før møtet måtte Trump tåle refs fra avtroppende visepresident Joe Biden, som ba Trump om å «bli voksen».

En offentlig versjon av rapporten er ventet å bli sluppet neste uke.

Les også: Biden til Trump: – På tide å bli voksen

Fortsetter å kritisere

I opptakten til fredagens møte har Trump kommet med flere sleivspark til etterretningsorganisasjonene. Blant annet har han hevdet at tidspunktet for møtet ble forskjøvet.

– Brifingen om den såkalte «russiske hackingen» er utsatt til fredag, kanskje trengs det mer tid for å bygge en sak. Veldig rart, skrev Trump tirsdag.

I etterkant ble dette avvist av høytstående etterretningskilder, som hevder at planen hele tiden har vært at møtet skulle holdes fredag.

Les også: Trump viser til Assange i hacking-strid

Onsdag gjentok han at «en 14-åring» muligens sto bak hackingen, og også torsdag brukte Trump Twitter til å så tvil om at Russland står bak hackingen:

– Demokratenes nasjonalkomité ville ikke la FBI undersøke eller se datainformasjon etter at den angivelig ble hacket av Russland. Så hvordan og hvorfor er de så sikre på hacking hvis de aldri ba om en undersøkelse av dataserverne? Hva er det som foregår? skrev Trump.

- Heksejakt

I et intervju med avisen The New York Times fredag hevder Trump at det er hans politiske motstandere som står bak det han mener er en heksejakt, og at de gjør dette som hevn fordi de er flaue over å ha tapt presidentvalget i fjor.

Trump kom med uttalelsen til avisen få timer før han selv skulle bli orientert av den amerikanske etterretningstjenesten om den angivelige hacking-skandalen.

Les også: Trump: – Ingen datamaskiner er trygge

– Russland sto bak

En av dem Trump møter fredag, etterretningssjef Clapper, fastholdt i en høring i Senatet torsdag at Russland sto bak hackingen av Det demokratiske partiet og tilhørende epostlekkasjer fra partiet i løpet av valgkampen.

– Russerne har en lang historie med å blande seg inn i valg, sine egne og andres. Men vi har aldri sett en så målrettet russisk kampanje for å blande seg inn i en valgprosess som i dette tilfellet, sa Clapper.

Les også: Trump mener Putin er «veldig smart»

Kun «Russlands øverste embetsmenn» kan ha godkjent hackingen, sa Clapper videre i en felles uttalelse med sjefen for NSA, Michael Rogers, og viseministeren for militær etterretning, Marcel Lettre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden