Britisk forsvar bygger laservåpen

Det britiske forsvarsdepartementet har tildelt en kontrakt på 317 millioner kroner for utvikling av et laservåpen. – Slike våpen gir en ekstrem presisjon, sier norsk ekspert til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet er å se om denne typen teknologi kan komme til nytte for de væpnede styrkene. Våpensystemet skal etter planen testes i 2019, melder BBC News.

Kontrakten har gått til konsortiet «UK Dragonfire», en sammenslutning av europeiske forsvarsbedrifter.

Prototypen vil bli vurdert ut fra evnen til å finne og spore mål på ulik avstand og i varierende værforhold, til lands og til sjøs.

Slike «rettede energivåpen» kan brukes til å ødelegge droner, missiler, granater, veibomber og andre trusler. Det amerikanske militæret har eksperimentert med høyenergilaser i flere tiår. Inntil nylig har tekniske begrensninger hindret bruk ved fronten.

Den amerikanske marinen har testet laservåpenet Laser Weapon System (LaWS) fra marineskipet USS Ponce i den Arabiske gulfen siden 2014 (se video).

Demonstrasjon av laservåpenet LaWS på USS Ponce i den Arabiske gulfen 15. november 2014. Se også video. Foto: U.S. Navy/John F. Williams.
Demonstrasjon av laservåpenet LaWS på USS Ponce i den Arabiske gulfen 15. november 2014. Se også video. Foto: U.S. Navy/John F. Williams.

– Amerikanerne har holdt på med laserteknologi i flere tiår, men det er først med LaWS de har fått et system man kan bruke i militær sammenheng, sier sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Gunnar Rustad, til ABC Nyheter. Rustad har laserteknologi som et av sine spesialområder.

Deler fra bilindustrien

LaWS er satt sammen av seks kommersielle lasere fra bilindustrien.

– Jeg er ikke sikker på hvordan britiske Dragonfire vil bygges, men tipper det er noe av samme prinsipp. Det er altså bilindustrien som har drevet frem denne teknologien, til sveising og kutting av stål og aluminium, sier Rustad.

LaWS har truffet mål ombord i små båter, som ble sendt i høy hastighet mot marineskipet. Det har også skutt ned droner.

– LaWS er et steg på veien mot et laservåpen, men det er ikke i operativ bruk. Amerikanerne ser nok ikke for seg et laservåpen i felt på enda et tiår, og de jobber fremdeles med å utvikle kraftigere varianter, sier Rustad.

– Dette er avanserte systemer som krever lang utviklingstid. At britene nå går tungt inn i dette er interessant.

Les også: Evig datalagring i 5D-glass

– Ekstrem presisjon

Våpenet på USS Ponce er en 30 kW laser som, naturlig nok, treffer sitt mål i lysets hastighet. I motsetning til konvensjonelle kanoner og missiler beveger laserstrålen seg i en snorrett, presis linje. Målet blir straks overhetet, og slås ut i løpet av sekunder.

Stillbilde fra video viser et fjernstyrt fly som rammes av det amerikanske laservåpensystemet LaWS under en øvelse i 2012. Foto: U.S. Navy.
Stillbilde fra video viser et fjernstyrt fly som rammes av det amerikanske laservåpensystemet LaWS under en øvelse i 2012. Foto: U.S. Navy.

– Slike våpen gir en ekstrem presisjon. Lysstrålen kan treffe eksempelvis en mynt på et par kilometers avstand uten at man trenger være redd for «myntene ved siden av». Lyshastighetslevering gir en annen fordel, sier Rustad.

Laserstyrte missiler og bomber er ikke laservåpen i denne forstanden, men bruker laser til å sikte med.

– Med LaWS og lignende teknologi bruker man selve laserstrålen som et våpen. Laserstrålen varmer opp ting til de smelter, eller setter av et eksplosiv hvis det finnes ved målet, sier sjefsforskeren.

Videodemonstrasjoner på nett viser hvordan eksplosiver kan settes av på inntil 2-3 kilometers avstand med LaWS-teknologien.

Les også: – Regjeringen kjøper etterretningsfly til 11 milliarder

– Vi følger utviklingen nøye

Laserstrålen varmer opp målet til ekstreme temperaturer slik at materialet svekkes, brenner eller man kan smelte seg gjennom.

Ponce-laseren har vært brukt mest til trening, men det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har gitt klarsignal for å benytte våpenet mot eventuelle trusler, skrev Breaking Defense i 2014.

En annen fordel ved laservåpenet er at kraften kan justeres. Man kan også tenke seg en gradert bruk av effekten, forklarer Rustad.

Dersom demonstrasjonen av Dragonfire-prosjektet er vellykket kan de første laservåpnene komme i britisk tjeneste fra midten av 2020-tallet, melder BBC News.

– Det norske Forsvaret har per i dag ikke noe laservåpen av denne typen, men ved FFI følger vi den teknologiske utviklingen nøye. Man ser av den britiske investeringen at det er snakk om forholdsvis store summer, sier Rustad.

Konsortiet UK Dragonfire består av selskapene MBDA, Qinetiq, Leonardo-Finmeccanica GKN, Arke, BAE Systems og Marshall ADG.

Se også: Vil fremstille selvbyggende droner i laboratorium

Personvernpolicy