Ekstrem forurensning:

Kina varsler rød alarm for første gang

Se video fra Kina her

Til tross for vedvarende problemer med sterkt forurenset luft har kinesiske myndigheter aldri vært nødt til å advare sine innbyggere på det sterkeste. Før nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så ille er luftforurensningen ved inngangen til det nye året at det er sendt ut advarsel om rød alarm.

50 meter sikt

Varselet omfatter til sammen 24 byer i en rekke av landets nordlige og østlige regioner, melder flere internasjonale medier, blant annet CNN.

Onsdag var sikten i deler av Beijing-Tianjin-Hebei regionen mindre enn 2-500 meter. I de mest utsatte områdene var sikten mindre enn 50 meter, ifølge National Meteorological Center.

Rødt er det høyeste nivå i Kinas system for advarsler mot forurenset luft. I tillegg til de røde advarslene er det slått oransj alarm - det nest høyeste nivået – i mer enn 20 byer, skriver Daily Mail.

Les også: Luftforurensing kan gi økt risiko for slag

Tusenvis av stengte skoler

Den ekstreme forurensningen har resultert i en rekke flyinnstillinger.

Foto: Aly Song / Reuters
Foto: Aly Song / Reuters

Ved Zhengzhou Xinzheng internasjonale flyplass er over 180 fly blitt innstilt i løpet av de siste to dagene, og en rekke andre flyplasser melder om store forsinkelser.

Flere tusen skoler er stengt for å beskytte barna mot den svært helseskadelige luften.

Ifølge den amerikanske ambassaden har partikkeltettheten i luften i Beijing blitt målt på 345 mikrogram per kubikkmeter, langt over anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som har en maksgrense på 25.

Når forurensningen når over 300 på indeksen, blir beboere oppfordret til å holde seg innendørs.

Les også: Studie: Over 100.000 døde av smog over Sørøst-Asia

Når forurensningen når over 300 på indeksen for partikkeltetthet i luften, blir beboere oppfordret til å holde seg innendørs. Beveger du deg utendørs bør du bruke maske, som denne mannen i Beijing. Foto: Andy Wong / AP
Når forurensningen når over 300 på indeksen for partikkeltetthet i luften, blir beboere oppfordret til å holde seg innendørs. Beveger du deg utendørs bør du bruke maske, som denne mannen i Beijing. Foto: Andy Wong / AP

– Bruker maske innendørs

– Jeg bruker en maske innendørs ettersom luften her ikke er særlig mye bedre enn ute. Om dette problemet ikke løses snart, må jeg flytte familien min til et annet sted, sier en sykehusresepsjonist i Beijing til nyhetsbyrået DPA.

Ifølge eksperter har kinesiske myndigheter oppnådd blandede resultater i sin kamp mot luftforurensningen.

Kina har lenge vært et av verdens mest forurensede land. Det skyldes bruk av kull for energi og store utslipp fra fabrikker. Liten grad av kontroll over industrien pekes på som en faktor til at forurensningsproblemene øker.

Les også: Høy luftforurensning ti steder i Norge

«Smogen er fryktelig»

Kinesiske miljømyndigheter har varslet at om lag 500 selskap innen byggnæringen vil kunne forvente reaksjoner ettersom de har fortsatt aktiviteten til tross for advarslene.

Mange kinesere har engasert seg i sosiale medier etter de dramatiske nyhetene:

«Jeg vil heller ha lavere tempo i økonomien enn kraftig forurensning.»

«Smogen er fryktelig»

«Jeg har ikke sett de nærmeste bygningene på flere dager.»

Les også: «Den største miljøkatastrofen hittil i dette århundret»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden