Ber partene utnytte gyllen mulighet for gjenforening på Kypros

FN-soldater ved buffersonen eller «den grønne linjen» som deler Kypros i to, med Republikken Kypros i sør og Den tyrkiske republikken Nord-Kypros i nord. Sonen løper skrått over øya fra Kato Pyrgos i nordvest, gjennom hovedstaden Nikosia i innlandet, til rett sør for Famagusta i sørøst.
FN-soldater ved buffersonen eller «den grønne linjen» som deler Kypros i to, med Republikken Kypros i sør og Den tyrkiske republikken Nord-Kypros i nord. Sonen løper skrått over øya fra Kato Pyrgos i nordvest, gjennom hovedstaden Nikosia i innlandet, til rett sør for Famagusta i sørøst. Foto: Petros Karadjias / AP

FNs utsendte til fredsforhandlingene på Kypros, Espen Barth Eide, ber partene benytte seg av en sjelden mulighet til gjenforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Valget koker nå ned til hvorvidt man skal bruke denne muligheten, eller miste den, sier Eide etter å ha snakket med Hellas' utenriksminister Nikos Kotzias.

Kypros' gresk-kypriotiske president Nikos Anastasiades og hans tyrkisk-kypriotiske motpart Mustafa Akinci skal igjen møtes ansikt til ansikt i Genève den 9. januar, etter at de mislyktes i forhandlingsrunden i samme by i november.

Håpet er at de to skal greie å komme fram til en avtale om en gjenforening av øya, som har vært splittet siden tyrkiske styrker rykket inn i den nordlige delen av Kypros i 1974. Planen er å etablere en føderal stat.

Les også: Kypros' president klar for nye forhandlinger

Spørsmålet som førte til at forhandlingene ble satt på vent handlet om hvor mange greskkyprioter som skal få lov til å vende tilbake til eiendommer de måtte flykte fra for over 40 år siden.

Eide røper at det ikke finnes noen tidsramme for forhandlingene, som etter planen slutter når partene har blitt enige.

Les også: Kypros-forhandlingene i stampe

– Vi har med vilje ikke fastsatt noe tidspunkt for når forhandlingene er slutt. Vi går inn i samtalene med ambisjon om å finne en løsning, eller i det minste rammeverket for en løsning, sier Eide, som forteller at mye arbeid fortsatt gjenstår.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden