Meny

– Istanbul-angriper er identifisert

Se video fra angrepet i Istanbul

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjerningsmannen bak nattklubbangrepet i Istanbul er identifisert, opplyser Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

– Identiteten til personen som er ansvarlig for Istanbul-angrepet, er fastslått, sa Cavusoglu til det statlige nyhetsbyrået Anadolu onsdag morgen, uten å gi flere detaljer.

Den antatte gjerningsmannen er fortsatt på frifot. Mandag uttalte tyrkiske myndigheter at de var i ferd med å nærme seg identifisering av ham, og viste til at det var sikret fingeravtrykk. Tyrkiske medier har publisert en 44 sekunder lang selfievideo som viser den antatte gjerningsmannen gå gjennom Taksim-plassen i Istanbul med en alvorlig ansiktsmine. Det er uklart om opptaket er gjort før eller etter nyttårsangrepet.

Les også: 39 drept i nattklubbangrep i Istanbul

Istanbul-mistenkt løslatt etter avhør i Kirgisistan

43 pågrepet

Ifølge Anadolu har til sammen 43 personer blitt pågrepet i tilknytning til angrepet mot nattklubben Reina nyttårsaften. Ifølge tyrkiske medier er den antatte gjerningsmannens kone blant de 43 pågrepne. I tillegg ble to utlendinger stanset på Istanbuls internasjonale flyplass Atatürk tirsdag.

Tirsdag ble en 28 år gammel mann fra Kirgisistan omtalt i tyrkiske medier som mulig mistenkt. Han ble pågrepet da han returnerte til Kirgisistan fra Tyrkia. Etter avhør ble det slått fast at han ikke hadde noe med nattklubbangrepet å gjøre, og han ble løslatt.

Les også: Tyrkia hevder at nettet snører seg om gjerningsmannen

IS

Onsdag morgen ble fem personer som tyrkisk politi mistenker er tilknyttet IS, pågrepet i den tyrkiske havnebyen Izmir. De er pågrepet for antatt tilknytning til nattklubbangrepet, melder Anadolu.

Aksjonen i Izmir pågikk utover formiddagen, og senere meldte det private nyhetsbyrået Dogan at politiet hadde slått til mot tre familier som ankom Izmir for rundt 20 dager siden fra byen Konya i den sentrale delen av Tyrkia, der også den antatte gjerningsmannen skal ha oppholdt seg.

Ifølge Dogan ble 27 personer, blant dem kvinner og barn, innbrakt av politiet i Izmir.

IS har påtatt seg ansvar for angrepet mot nattklubben Reina i Istanbul nyttårsaften, der 39 personer ble drept og nærmere 70 såret. Blant ofrene er 27 statsborgere fra landene Saudi-Arabia, Libanon, Irak, Frankrike, Tunisia, India, Marokko, Jordan, Kuwait, Canada, Israel, Syria, Belgia, Tyskland og Russland.

Les også: IS hevder å stå bak nattklubbangrepet i Istanbul

– Visste ikke

Tyrkiske medier heller i retning av at angriperen kommer fra et sentralasiatisk land. Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Xinjiang-regionen i Kina, der den muslimske uigur-minoriteten holder til, er nevnt.

Sikkerhetseksperter mener angriperen har fått militær trening og viser til at han framsto som ytterst profesjonell under massakren, skrev avisen Hürriyet tirsdag.

Gjerningsmannen har ifølge Hürriyets kilder fått trening i gatekamper i Syria. Mannen var «spesielt utvalgt» til å gjennomføre angrepet, ifølge avisen.

IS har påtatt seg ansvar for angrepet.

Den antatte gjerningsmannens kone har ifølge tyrkiske medier sagt i politiavhør at hun ikke visste at ektemannen hadde forbindelser til IS.

Les også: To tredeler av de drepte i Istanbul utlendinger

– Hevn

Tyrkiske regjeringsstyrker kjemper nå mot IS i Al-Bab i Syria, og terrorangrepet nyttårsaften kan ha vært hevn for dette, sa visestatsminister Numan Kurtulmus mandag.

President Recep Tayyip Erdogan uttalte seg onsdag for første gang etter nyttårsangrepet. Han slo fast at Tyrkia ikke gir etter for trusler og terrorisme.

Les også: UD: Neppe nordmenn berørt i Istanbul

Populært