Orknøyene vurderer uavhengighet etter brexit

Med totalt drøye 19 000 innbyggere har Orknøyene det laveste befolkningstallet av de 32 skotske regionene. Foto: Owen Robertson/Flickr
Med totalt drøye 19 000 innbyggere har Orknøyene det laveste befolkningstallet av de 32 skotske regionene. Foto: Owen Robertson/Flickr

To år etter at Skottland stemte mot uavhengighet fra Storbritannia, vurderer Orknøyene å melde seg ut av kongeriket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av representantene i regionsrådet på Orknøyene vil undersøke fordelene ved større uavhengighet etter at Storbritannia melder seg ut av EU.

Det melder den britiske avisen The Daily Telegraph.

Av det lokale regionsrådet 21 medlemmer stemte 13 for å få utarbeidet en rapport for å vurdere om øygruppen nord for Skottland har noe å vinne på å stå utenfor Skottland og Storbritannia.

– Jeg mener øyene er både historisk og kulturelt forskjellig fra resten av landet, sier Graham Sinclair, regionsrådrepresentanten som utarbeidet forslaget, til avisen The Daily Telegraph.

Ifølge Sinclair kan det bli aktuelt med en spørreundersøkelse for de 20.000 innbyggerne på Orknøyene for å se om det er grunnlag for å gå videre med planene.

Sammen med Shetland var Orknøyene under norsk kontroll fram til øygruppen ble annektert av den skotske kronen den 20. februar 1472.

I en spørreundersøkelse i 2013 svarte bare åtte prosent av Orknøyenes innbyggere at de ville forlate Skottland dersom Skottland ble selvstendig.

I den skotske folkeavstemmingen om selvstendighet i 2014, svarte majoriteten at de ville forbli under Storbritannia. I fjor stemte en stor majoritet også for at Storbritannia ikke skulle forlate EU.

Les også:

Verdens korteste flytur feiret passasjer nummer én million

Finn den rette øya for deg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden