28 år gammel kirgiser etterlyst for nyttårsangrepet

Se video

Nattklubbangriperen i Istanbul er fortsatt på frifot. Tyrkisk politi leter nå etter en 28 år gammel kirgiser, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået TRT.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkisk politi skal ha sett mannens pass og beskriver ham som en 28 år gammel mann med kirgisisk statsborgerskap, ifølge TRT. Mannen identifiseres som Iache Masjrapov.

Tyrkiske medier har publisert en selfievideo som skal vise den angivelige gjerningsmannen som massakrerte 39 mennesker i en nattklubb i Istanbul nyttårsaften.

Det er ikke bekreftet at personen på videoen er gjerningsmannen.

IS har påtatt seg ansvar for angrepet. Angriperen er fortsatt på frifot og er ikke blitt identifisert. Men flere meldinger går ut på at han kan komme fra et sentralasiatisk land.

Avisen Haberturk skriver at han antas å tilhøre den muslimske uigur-minoriteten i Kina, og at han kom til Konya i Tyrkia sammen med kone og to barn i november. Familien hans er innbrakt av politiet, skriver avisen.

Andre tyrkiske medier spekulerer på at han kommer fra Kirgisistan eller Usbekistan.

– Kaldblodig

Ifølge nettstedet akipress.com skal den nasjonale sikkerhetskomiteen i Kirgisistan ha sendt en henvendelse til tyrkiske myndigheter om at massedrapsmannen kan være hjemmehørende i Kirgisistan.

Et foto som sirkulerer i sosiale medier viser et angivelig passfoto som kan tyde på at den terrormistenkte er fra Kirgisistan, men ingen har bekreftet at dette er ekte.

Sikkerhetseksperter mener angriperen må ha fått militærtrening, fordi han framsto som profesjonell, skriver avisen Hurriyet.

– Angriperen var besluttsom, nøyaktig, praktisk, kaldblodig, en ekspert, og visste hvordan han skal oppnå resultater, sier antiterror-ekspert Abdullah Agar.

Les også: Hurriyet: Stor politiaksjon i Istanbul-forstad

(Artikkelen fortsetter under video)

Les også: Tyrkia hevder at nettet snører seg om gjerningsmannen

180 skudd

Gjerningsmannen tok drosje fra Zeytinburnu i Istanbul og dro til Ortaköy der nattklubben ligger. Det var tett trafikk, så han forlot drosjen og gikk de siste fire minuttene fram til nattklubben, ifølge etterforskerne. Han skjøt ned klubbens ubevæpnede vakter før han gikk inn i bygningen.

Sikkerhetsstyrker og en ambulanse utenfor nattklubben som ble angrepet nyttårsnatten. Minst 39 personer ble drept. Foto: NTB scanpix
Sikkerhetsstyrker og en ambulanse utenfor nattklubben som ble angrepet nyttårsnatten. Minst 39 personer ble drept. Foto: NTB scanpix

Der viser videoopptak at han var iført en grønn skjorte, mørke bukser og svarte sko, og at han med et våpen med langt geværløp fyrte av 180 skudd mot gjestenes overkropper.

Deretter gjemte han seg på kjøkkenet i 13 minutter før han skiftet klær, og forsvant ut via personalinngangen. Han tok seg også tid til å rengjøre våpenet. Han dro fra stedet i en drosje og gikk av i Kurucesme i nærheten etter å ha fortalt sjåføren at han ikke hadde penger til å betale for seg.

Les også: Åtte personer pågrepet etter nattklubbangrep

– Håndplukket

Gjerningsmannen har ifølge Hurriyets kilder fått trening i gatekamper i Syria. Mannen var «spesielt utvalgt» til å gjennomføre angrepet, ifølge avisen.

Tyrkisk politi prioriterer nå å pågripe gjerningsmannen og nøytralisere cellen som skal ha støttet ham, for å hindre nye angrep.

Tolv personer er pågrepet i saken til nå, melder BBC.

Mandag ettermiddag sa visestatsminister Numan Kurtulmus at politiet har sikret seg fingeravtrykk.

Les også: To tredeler av de drepte i Istanbul utlendinger

– Hevnangrep

Blomster og lys foran nattklubben Reina i Istanbul. Foto: NTB scanpix
Blomster og lys foran nattklubben Reina i Istanbul. Foto: NTB scanpix

Nattklubbeier Mehmet Kocarslan deltok mandag i begravelsen til 23 år gamle Yunus Gormek, et av ofrene etter massakren, melder Al Jazeera.

– Jeg ønsket å vise min respekt og vise at vi bryr oss om dem. Jeg skal besøke sykehusene etter begravelsen. Dette er svært smertefullt, sier Kocarslan.

Foruten 39 drepte, ble nærmere 70 såret i angrepet. Nattklubben er populær blant utenlandske turister.

– I en fortsettelse av de velsignede aksjonene IS gjennomfører mot beskytteren av korset, Tyrkia, slo en heroisk soldat av kalifatet til mot en av de mest kjente nattklubbene der kristne feirer sin høytid, het det i kunngjøringen fra IS, som ble sendt ut via gruppens talerør Amaq.

Tyrkiske regjeringsstyrker kjemper nå mot IS i al-Bab i Syria, og terrorangrepet nyttårsaften kan ha vært hevn for dette, sa Kurtulmus mandag.

Les også: UD: Neppe nordmenn berørt i Istanbul

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden