Lavrov foreslår å utvise 35 amerikanske diplomater

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser beskyldningene om at Russland har forsøkt å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser beskyldningene om at Russland har forsøkt å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget. Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har anbefalt president Vladimir Putin å utvise 35 amerikanske diplomater som svar på amerikanske straffetiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Russlands utenriksdepartement har bedt om at den russiske presidenten godkjenner å erklære 31 ansatte ved den amerikanske ambassaden i Moskva og 4 diplomater ved det amerikanske konsulatet i St. Petersburg for persona non grata, sier Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Persona non grata betyr «uønsket person».

Ifølge Sky News avviser Lavrov videre beskyldningene om at Russland har forsøkt å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget. Utenriksministeren kaller beskyldningene for «grunnløse».

– Gjensidighet

– Vi kan selvfølgelig ikke la denne typen fornærmelser forbli ubesvart. Gjensidighet danner grunnlaget for diplomati og internasjonale relasjoner, sier Lavrov.

Beskjeden fra Moskva kommer etter at USAs president Barack Obama torsdag kveld kunngjorde en rekke diplomatiske og økonomiske reaksjoner mot Russland som straff for at landet skal ha forsøkt å blande seg inn i den amerikanske valgkampen. Blant annet fikk 35 russiske diplomater 72 timer på seg til å forlate USA.

Les også: Obama straffer Russland, Trump vil legge saken bak seg

– Etterretningsformål

Torsdag kveld ble det også kjent at to eiendommer i New York og Maryland, som ifølge USA brukes til russiske etterretningsformål, blir stengt. Ifølge Lavrov blir de to eiendommene brukt som feriested for barn, og han gjorde narr av ideen om at byggene var «spionleire».

Russlands utenriksdepartement har på sin side svart med å foreslå å forby amerikanske tjenestemenn i Russland bruk av et feriehus utenfor Moskva, samt en annen eiendom i hovedstaden som brukes av amerikanske diplomater.

CNN meldte tidligere fredag at russiske myndigheter også ville stenge en internasjonal skole i Moskva, men dette har Russlands utenriksdepartement avvist.

«Hvil i fred»

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mener det er beklagelig at båndene mellom de to landene er svekket, og skrev «hvil i fred» til Obamas administrasjon fredag.

– Det er beklagelig at Obamas administrasjon, som begynte sin periode med å styrke båndene mellom landene, avslutter sin periode på et anti-russisk vis. RIP, skrev den russiske statsministeren på Twitter.

RIP står for «rest in peace», hvil i fred på norsk.

Obama går av som president 20. januar.

Personvernpolicy