USA og Israel i ordkrig om bosetningspolitikk

Israels bosetningspolitikk avgjør landets framtid, sa USAs utenriksminister John Kerry i en tale onsdag. Israels statsminister fordømmer talen og kaller den partisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det som trolig er hans siste store tale før Donald Trump overtar som USAs president, la utenriksminister John Kerry onsdag fram sine tanker og håp om en mulig løsning på den langvarige Israel-Palestina-konflikten.

Selv om Kerry kritiserte palestinske ledere for å ikke gå hardt nok ut og ta avstand fra vold og terrorangrep mot israelere, handlet store deler av talen hans om Israel.

– Tostatsløsningen er den eneste måten å sikre fred mellom palestinere og israelere på, sa Kerry.

Kort tid senere kom svaret fra Israels statsminister Netanyahu, som omtalte talen som partisk og anti-Israel.

– Jeg er svært skuffet, sa Netanyahu.

– Svært skuffet

Det diplomatiske forholdet mellom USA og Israel, som har vært kjølig i flere år, har blitt enda kaldere den siste uka etter at USA avsto fra å legge ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en resolusjon som fordømmer Israels ulovlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Kerry forsvarte onsdag beslutningen og sa at tostatsløsningen er i alvorlig fare.

– Bosetningspolitikken avgjør Israels framtid. Og deres målsetting er tydelig: de tror på en stat, sa Kerry onsdag.

– Hvis Israel går mot en enstatsløsning, vil de aldri klare å sikre langvarig fred med den arabiske verden – det kan jeg si med sikkerhet, fortsatte han.

Ifølge Netanyahu var Kerrys budskap ubalansert og partisk, og han mener amerikanerne er «besatt av Israels bosettingspolitikk».

– I over en time snakket Kerry om bosetninger, men berørte knapt roten til konflikten – palestinernes motstand mot en jødisk stat i enhver form, sa Netanyahu.

Se video: Netanyahu: – Talen om Midtøsten var unyansert

– Eneste mulighet

Kerry henviser til tostatsløsningen der en framtidig israelsk og en palestinsk stat skal baseres på grensene som var trukket opp før seksdagerskrigen i 1967.

Han åpnet for en mulig «utveksling av landområder», men da kun dersom begge parter er enige om det. I den framtidige løsningen ser Kerry for seg at Jerusalem blir hovedstaden for både Israel og Palestina.

– Det er opp til israelere og palestinere å ta de vanskelige valgene for å sikre fred, men vi kan alle hjelpe, sa Kerry.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier han er klar til å gjenoppta fredsprosessen dersom israelerne stanser alle byggeprosjekter i bosetninger i okkuperte områder på Vestbredden og i Øst-Jerusalem umiddelbart.

– Jeg er klar til å starte nye fredssamtaler innenfor en gitt tidsramme og med grunnlag i folkeretten, sa Abbas etter Kerrys tale.

Venter på Trump

Netanyahu har fordømt resolusjonen vedtatt i Sikkerhetsrådet, et standpunkt han deler med Donald Trump.

Den påtroppende presidenten har flere gangen tvitret sin misnøye over Obama-administrasjonens politikk. Onsdag ba han Israel «holde ut» til han overtar 20. januar.

Netanyahu viste på ny sin støtte til den kommende presidenten onsdag.

– Israel ser nå fram til å samarbeide med påtroppende president Donald Trump og den amerikanske Kongressen for å dempe skadene som denne resolusjonen har ført til og på sikt tilbakekalle den, sa Netanyahu.

Les også:

Trump ber Israel holde ut

Israel utsetter mulig utvidelse av bosetninger

Israel skal ha kalt FN-resolusjon for «krigserklæring»

Personvernpolicy