Russiske medier: Defekte flapser forårsaket flystyrt

Se video
Artikkelen fortsetter under annonsen

Defekte flapser var årsaken til at det russiske militærflyet styrtet i Svartehavet 1. juledag, melder russiske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flystyrten i Svartehavet:

* Et russisk passasjerfly av typen Tupolev 154 styrtet i Svartehavet 25. desember like etter at det tok av fra kystbyen Sotsji. Flyet skulle til Syria.

* Alle de 92 menneskene som var ombord, antas å ha mistet livet.

* Blant passasjerene var over 60 medlemmer av det berømte Aleksandrov-ensemblet, også kjent som Den røde armés kor. De skulle til Syria for å underholde russiske soldater.

* Flere vrakrester er funnet, det samme er et titall omkomne.

* Årsaken til styrten er ennå ikke kjent. Men flyets ferdskriver og taleregistrator er funnet, og de foreløpige analysene tyder på at maskinen hadde problemer med vingeflapsene rett før det styrtet

Dette er etterforskernes konklusjon etter at flyets taleregistrator er analysert, ifølge nettstedet Life, som er kjent for å ha gode kontakter i Kreml.

Ifølge nettstedet var flygerens siste ord før styrten «helvete, flapsene ...», ifølge BBC.

Flapsene på vingene benyttes for å styre og stabilisere flyet, og de skal ha beveget seg feil i forhold til hverandre, noe som gjorde at flygerne mistet kontrollen fordi flyet befant seg i «en kritisk vinkel».

Les også: Svart boks er funnet etter flystyrt i Svartehavet

Avviser flapse-teori

Årsaken til styrten er likevel ennå ikke fastslått, og den tidligere lederen for det russiske luftforsvaret avviser at feil ved flapsene kan ha forårsaket styrten. Han påpeker at det er standard prosedyre å trene på flapsesvikt.

– Dersom flapsene svikter, så er flygere trent i å håndtere det. Det er ikke noe problem i det hele tatt, sier Nikoali Antosjikn til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Halve Alexandrov-koret omkom i Svartehavet i dag

Svarte bokser

Alle de 84 passasjerene og åtte besetningsmedlemmene om bord omkom i flystyrten, blant dem over 60 medlemmer av det russiske forsvarets kor, Aleksandrov-ensemblet, som var på vei til Syria for å holde nyttårskonsert for russiske styrker.

Tirsdag opplyste det russiske forsvarsdepartementet at den første av flyets to såkalt svarte bokser var funnet og sendt til analyse, og onsdag ble også den andre boksen funnet.

De to boksene, som egentlig er oransje, inneholder henholdsvis ferdskriveren og taleregistratoren i flyet. Håpet er at disse til sammen vil gi svar på hva det var som fikk flyet til å styrte.

Stor redningsoperasjon

Flyet, en Tupolev 154, forsvant like etter en mellomlanding i Sotsji søndag.

Flere tusen redningsarbeidere deltar i søket etter omkomne. Så langt er 15 døde og 240 kroppsdeler hentet opp av sjøen, og også mange vrakdeler er funnet.

Over 200 dykkere deltar i søket, og det er også tatt i bruk droner og undervannsbåter.