Israel skal ha kalt FN-resolusjon for «krigserklæring»

Netanyahu: – Venner sender ikke hverandre til sikkerhetsrådet. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ringte personlig til New Zealands statsminister Murray McCully for å advare om at FN-resolusjonen som landet fremmet var en «krigserklæring».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har reagert svært sterkt på resolusjonen i FNs sikkerhetsråd som fordømmer boligbyggingen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Den israelske avisen Haaretz siterer anonyme vestlige diplomater som forteller om en krass telefonsamtale mellom Netanyahu og McCully dagen før saken skulle opp til votering i sikkerhetsrådet, ifølge Sydney Morning Herald.

– Dette er en skandaløs avgjørelse. Jeg ber om at du ikke støtter eller fremmer den. Hvis du fortsetter å jobbe for denne resolusjonen er det fra vårt synspunkt en krigserklæring. Den vil rive opp i relasjonene og det vil bli konsekvenser, skal Netanyahu ha sagt.

Les også: Sikkerhetsrådet stemmer over israelske bosetninger

New Zealand og Senegal fremmet sammen med Malaysia og Venezuela resolusjonsutkastet som Egypt trakk tilbake etter press fra Israel og USAs kommende president Donald Trump.

14 av de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen. USA avsto fra å stemme, noe som betyr at de før første gang på mange år ikke la ned veto mot en resolusjon om Israel.