Kvinnelig afghansk flyger har søkt asyl i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første kvinnen til å sette seg bak spakene i et fly fra det afghanske flyvåpenet, Niloofar Rahmani, har søkt om politisk asyl i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rahmani ble trukket fram som et symbol på kvinnefrigjøring og framgang da hun for tre år siden var ferdigutdannet som flyger og begynte å tjenestegjøre i det afghanske flyvåpenet.

Etter å ha mottatt utallige dødstrusler fra islamistiske opprører og fordømmelse fra afghanske tjenestemenn, frykter 25-åringen nå for sitt eget liv og har søkt om politisk asyl i USA, melder CNN.

Etter mer enn 1.000 timer bak flyspakene, blant annet i militære transportfly av typen C-208, bestemte hun seg i 2015 for å utdanne seg videre i USA for å kunne fly store transportfly av typen C-130. Tidligere i måneden var opplæringen fullført.

Nyheten om at Niloofar Rahmani har søkt asyl i USA, blir ikke godt mottatt i hjemlandet. Talsmenn for regjeringen har omtalt asylsøknaden som «skammelig» og hevder at truslene hun viser til er «oppdiktet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Niloofar Rahmanis amerikanske advokat Kimberly Motley bekrefter at 25-åringen har søkt om politisk asyl i USA, men flygeren selv forsøker nå å roe gemyttene i Afghanistan og hevder at amerikanske medier har feilsitert og feiltolket henne.

– Jeg ønsker bare bedre utdannelse slik at jeg på best mulig vis kan tjene mitt land og mitt undertrykte folk, særlig mine afghanske søstre, og gjøre Afghanistan stolt, skriver hun i et brev til forsvarsdepartementet i Kabul og afghanske Tolo-TV.