Indias utenriksminister raser mot Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Indias utenriksminister raser mot norske myndigheter etter at barnevernet i Norge har tatt hånd om en fem år gammel gutt med indiske foreldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Indias ambassadør til Norge, Debraj Pradhan, hadde tirsdag et møte med Utenriksdepartementet om saken, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Anne Charlotte Fischer i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet overfor NTB.

Utenriksminister Sushma Swaraj krever at femåringen blir sendt tilbake til sine biologiske foreldre. Gutten ble hentet i en barnehage i Oslo av barnevernet i midten av desember. Begge foreldrene er indiske, mens sønnen har norsk statsborgerskap.

De siste ukene har femåringen bodd på et barnehjem utenfor Oslo, ifølge indiske medier.

Bakgrunn: – Vil representere indisk mor i norsk barnevernssak

Nekter å akseptere

– Jeg nekter å akseptere at fosterforeldre kan ta bedre vare på et barn enn dets biologiske foreldre, sier Swaraj som tirsdag sendte ut flere twittermeldinger om saken.

– Fosterforeldre er helt kunnskapsløse om indisk kultur og våre matvaner, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske ambassaden i Delhi har ifølge avisa India Today bedt indiske myndigheter om å vise selvbeherskelse og forsikret om at saken blir behandlet med «absolutt sensitivitet og forståelse».

En talsmann for ambassaden sier at barnevernssaker i Norge blir behandlet i henhold til barnevernsloven og FN-konvensjonen om barns rettigheter.

Kritisk til barnevernet

India er et av landene som har stilt seg kritisk til norsk barnevern. I februar var India blant de over 20 landene der det ble arrangert demonstrasjoner mot barnevernet etter at et rumensk foreldrepar på Vestlandet ble fratatt omsorgen for sine fem barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Guttens mor har skrevet til indiske myndigheter og bedt om hjelp til å få sønnen tilbake, skriver nettavisa India Samvad.

– Sønnen min vil hjem, og han spiser ikke ordentlig. Jeg er takknemlig for all hjelp fra minister Sushma Swaraj, sier moren til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tredje gang

Ifølge indiske medier er det tredje gang på fem år at indiske foreldre i Norge er blitt fratatt omsorgen for sine barn av barnevernet. I 2011-2012 havnet en norsk barnevernssak på topp i indiske medier da et foreldrepar ble fratatt omsorgen for sine to barn på grunn av mishandling.

Saken førte til sterkt diplomatisk press for å få barna tilbake til India. Etter en lengre strid som endte i Stavanger tingrett, ble det besluttet å overlate omsorgen for barna til en onkel i India.

I 2011 ble et indisk foreldrepar fratatt omsorgen for sine to barn på ett og tre år. Etter at indiske myndigheter tok opp saken med Norge, fikk foreldrene omsorgen tilbake, skriver India Today.

Les også:

Norsk barnevern under angrep

Demonstrasjoner mot norsk barnevern

Forsker: – Hvor er politikerne når barnevernet filleristes i utlandet?